LADEN

Typ om te zoeken

Impact van een orkaan (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Impact van een orkaan (Tom Lassing)

Vorige week is de orkaan Florence met veel geweld de oostkust van de VS gaan teisteren. Bij miljoenen mensen viel de stroom uit. Minstens een miljoen mensen waren enkele dagen van huis en de schade zal ongetwijfeld in de miljarden lopen.
Heeft zo’n enorme natuurramp invloed op de beurs?


Het antwoord is:
Ja, amper.
U leest dat goed. Ja er is een impact zichtbaar. Enkele aandelen verliezen en enkele winnen. Om enkele dagen later weer heel anders te noteren.
Over twee weken kunt u er in de grafieken niets meer van zien. Zo klein is de overall impact.
Kleine lokale verzekeraars kunnen zwaar getroffen worden. Totdat blijkt dat ze hun risico herverzekerd hebben.
Lokale bedrijven die beursgenoteerd zijn zullen mogelijk een dipje zien, tot blijkt dat hun eigen schade meevalt en ze profiteren van de extra omzet die de storm gaat creëren omdat mensen hun huis moeten repareren.
Maar grote bedrijven, zoals Walmart?
De lokale vestigingen waren een paar dagen dicht en enkele warenhuizen zijn geplunderd.
Dat kost iets, maar ze zijn verzekerd en ze zijn zo groot dat deze tegenvaller op het totaal amper zichtbaar is. De evacuees hebben ondertussen elders voor meer omzet gezorgd. zodra de consumenten weer thuis zijn kopen ze weer net zo hard als voorheen.
Er is geen blijvende impact van een dergelijke lokale natuurramp. Daar is de beurs te groot en de ramp voor de totale beurs te klein voor.
Laat u ook niet gek maken door nieuwssites en kranten. Die moeten verkocht worden en moeten met interessante verhalen komen. Wat is er nu mooier dan voorspellingen doen naar aanleiding van zo’n zichtbare ramp? Daar wil bijna iedereen het fijne van weten. Maar impact op de beurs, neen, dat moet je er niet van verwachten.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *