LADEN

Typ om te zoeken

Huisbezit straks in Box 3? (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Huisbezit straks in Box 3? (Tom Lassing)

Het Centraal Planbureau (CPB) is met een wel heel gewaagd plan gekomen. Het stelt namelijk voor om uw eigen huis in Box 3 te belasten. Dit om jonge huiseigenaren met een hoge hypotheek te ontlasten. Goede zaak zegt u?
Ik denk het niet.
Wat er door gestimuleerd zal worden, is hoge leningen te houden op het huis. Immers is dat dan gunstig. Het verleden heeft geleerd dat hoge leningen in meerdere opzichten ongunstig zijn. Ten eerste is het duur. Ten tweede is het vooral gunstig voor de banken en ten derde maakt het iedereen enorm afhankelijk van de banken. Daarnaast is gebleken dat het de huizenprijs omhoog jaagt als iedereen maar zo kan lenen.
Maar er is nog iets.
Stel even dat je keurig aflost en je huis hypotheek vrij hebt gekregen. De waarde van je huis is dan volledig belastbaar als vermogen.
En u moet dan dus ieder jaar belasting over die woning betalen, als ware de woning een cash bezit.
Dat is het echter niet en om dus de belastingen te moeten betalen zult u mogelijk leningen moeten afsluiten om de duizenden euro’s aan belastingen te betalen… Dat kan toch niet de bedoeling zijn.
Het plan van het CPB is volledig op jongeren ingezet en op het feit dat die dus al op jonge leeftijd een woning zouden moeten kunnen kopen.
Dat is dus een aanname met een politieke lading, want waarom moeten mensen die zich geen koopwoning kunnen veroorloven er toch één kopen?
Het is toch veel simpeler hier marktwerking toe te passen? Kan je je geen koopwoning veroorloven, dan ga je huren en sparen. Als dan de kinderen uit huis zijn, dan kan je kijken of je alsnog een woning kunt kopen.
Ik ben zelf van mening dat de huidige regeling niet goed is en rijken te veel bevoordeeld, maar het plan van het CPB is het ook niet. Het zet jongeren en ouderen tegenover elkaar en stimuleert het lenen van (te) grote bedragen en daarmee het afhankelijk zijn van banken.
Ik zou zeggen, CPB doe je huiswerk nog maar eens een keer.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *