LADEN

Typ om te zoeken

Hoe om te gaan met China?

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Hoe om te gaan met China?

China leert de lessen die Rusland nu pijnlijk ondergaat. Rusland dacht dat het Europa al volledig afhankelijk had gemaakt en dat het daarom Europa had geneutraliseerd in haar streven Oekraïne weer in te lijven.
Dat was een misrekening.
China wil zo’n misrekening voorkomen en heeft haar beleid bijgesteld.
Het beleid van China is dan nu ook om niet afhankelijk van de wereld te zijn, terwijl de wereld wel afhankelijk van China is.
Hoe gaan ze dat voor elkaar krijgen?

Als eerste moet de interne markt van China verder ontwikkeld worden. Daartoe moet China nu eerst haar vastgoed crisis oplossen. Daar wordt nu veel geld naar toe gesubsidieerd.
Ook moet China, nog meer dan nu, de fabriek van de wereld worden. Het moet zo worden dat bepaalde producten straks alleen nog maar in China gemaakt kunnen worden. China doet dat nu al door de productie van bepaalde producten te subsidiëren. Andere landen kunnen niet concurreren met de lage prijzen van China en sluiten hun fabrieken.
Ook wil China de markt voor rare earth metalen volledig naar zich toe trekken. Als dat niet kan door prijsdumpingen, dan desnoods door concurrenten uit andere landen over te nemen.
Ook gaat China verder met haar Road en Belt initiatief waarmee het landen helpt en tegelijk enorm financieel afhankelijk maakt. China investeert in wegen en infrastructuur, maar het land waar ze dat doen wordt opgezadeld met zware leningen die in feite niet op tijd afgelost kunnen worden. Vervolgens neemt China die wegen en infrastructuur over en moet het land genoegen nemen met een zware Chinese belasting, desnoods afgedwongen door Chinese soldaten. We zien dit al gebeuren in Afrika en enkele eilanden in de grote oceaan.

Is dit negatief voor ons?
De vraag stellen is eigenlijk al aangeven dat je er niets van begrijpt…
Ja, het is negatief voor ons. China gaat, net als de VS een paar jaar geleden openlijk deed, een ‘China eerst’ beleid voeren. De Chinese bevolking moet gevoed worden, als daarvoor Afrika of de rest van de wereld honger moet leiden, dan is dat maar zo. (Herkenbaar is het niet? Ook wij zouden ons rot moeten schamen.)
China wil Taiwan overmeesteren en daar blijft het niet bij. De verovering van de Zuid Chinese zee was de eerste stap. Taiwan wordt stap twee en daarna zal gaandeweg heel de Grote Oceaan een Chinese oceaan moeten gaan worden.
In de ogen van China is Europa slechts oude meuk die opgeruimd moet worden. Ze willen het niet veroveren, maar Europa hebben ze niets mee, mag wat hen betreft verpauperen of overgenomen worden door Rusland. China wil ook de oostelijke delen van Rusland onder haar controle hebben, dus de verschuiving van Rusland naar het westen zou China bijzonder goed uitkomen.

Wat zouden we moeten doen?
In mijn ogen zou Europa zelf weer veel productie moeten gaan oppakken en zou Europa haar relatie met Afrika moeten heroverwegen. Zie dat continent eindelijk eens als partner, niet als wingewest. China is, net als Rusland, deel van een ander blok. Je hoeft er geen oorlog mee te voeren, maar realiseer je dat er nooit een oprecht vriendschappelijke relatie mee komt. De belangen liggen te ver uiteen. De methode van regeren is te ver van de democratische wijze afwijkend en daar moeten we veel alerter op zijn.
Westerse bedrijven die productie in China laten uitvoeren zouden een extra belasting opgelegd moeten worden zodat het voordeel van uitbesteden aan China verloren gaat. Wij moeten snel onafhankelijk van China worden. Doen we dat niet, dan zal ons dat in de toekomst gaan bijten.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *