LADEN

Typ om te zoeken

Hoe versla je een miljoen soldaten?

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Hoe versla je een miljoen soldaten?

Dat is in het worst case scenario de uitdaging waar Oekraïne voor komt te staan. Zou Rusland een algemene mobilisatie afkondigen, dan is het de bedoeling van Putin om een golf aan soldaten richting Oekraïne te sturen en zie zo’n enorme golf maar eens tegen te houden.

Het is een uitdaging die in het verleden min of meer vaker is voorgekomen. Het is niet makkelijk om zo veel soldaten tegen te houden, maar het kan toch lukken.
In Verdun lukte het de Fransen door er zelf ook een miljoen soldaten tegenover te zetten. Een heel dure oplossing die in mijn ogen nooit de voorkeur geniet.
De Hongaren deden het ooit door de Hunnen zich stuk te laten lopen op versterkingen die heel slim en goed waren opgezet. Daarbij hadden de Hongaren de verschroeide aarde techniek toegepast. De Hunnen kwamen dus zonder eten voor de paarden en voor zichzelf te zitten en dan houdt het dus op een gegeven moment echt op.
Rusland deed het bij Napoleon en Hitler door terug te vallen richting Moskou en min of meer de winter het werk te laten doen. Ook hier de verschroeide aarde techniek die vanwege de afstanden en de winter heel goed werkten.

In mijn ogen kan Oekraïne het ook door een combinatie van deze zaken met daarbij een moderne twist.
Als eerste versterkingen en verdedigingen opbouwen. Oekraïne heeft al laten zien dat het bijzonder goede kennis en ervaring heeft met en over verdediging. De situatie rond Bachmut laat zien dat ze begrijpen hoe je moet verdedigen. Hoe je als verdediger je verliezen beperkt en die van de vijand maximeert. Verdedigen kost mensenlevens, maar de vijand verliest er veel meer. Je ontkomt er niet aan het te doen, maar het is in feite een uiterste middel zonder er net zo veel soldaten tegenover te moeten zetten.

Hier is wel één geniepigheid van de Russen in het geding. Oekraïne heeft haar verdediging boven Kiev vlak bij de grens liggen. Immers moeten de Russen tot zeker 20 kilometer vanaf Kiev weggehouden worden vanwege de artillerie van de Russen. Oekraïne kan de Russen nu al af en toe keihard raken in het achterland.
Bij de grens met Wit Rusland is dat een probleem. Daar kan Oekraïne dat nu (nog) niet. Immers zou dat ook een oorlog met Wit Rusland ontketenen. Daar moet Oekraïne dus dieper in eigen land verdedigen, om de Russen te dwingen ook op Oekraïens grondgebied te komen, voor ze echt kunnen aanvallen. Een buffer van 20 kilometer moet een verrassingsaanval van de Russen tegengaan. Het alternatief is om bij toenemende dreiging uit Wit Rusland toch een ‘first strike’ tactiek toe te passen en de Russen keihard te raken daar waar ze het niet verwachten.

Wat je echter ook moet doen, en ook dat doen de Oekraïners sinds de zomer heel goed, is dat de logistiek van de vijand verstoord moet blijven worden. De soldaten in de eerste linie aan het front moeten zonder leiding, eten, drinken, communicatie en munitie komen te zitten. Alles moet ze ontzegt worden.
Dat is enorm moeilijk, maar als het lukt, dan kan je de wil om te vechten bij die soldaten zwaar ondermijnen.
De winter het werk laten doen is in de winter makkelijk. In de lente gaat dat voordeel voorbij, maar dan kan je nog wel proberen de soldaten vrijwel alle luxe te ontzeggen. Dus in de eerste kilometers van de vijand geen onderkomens accepteren en ze iedere vorm van luxe en beschutting ontzeggen. Daar kunnen kleine drones heel goed werk doen. In feite ook een soort van verschroeide aarde.
Door dit massaal op te pakken en de vijand dus diep in eigen terrein vrijwel alle beweging te ontzeggen kan je een miljoen soldaten tegenhouden. Twee weken zonder voedsel kan al genoeg zijn. Een miljoen is veel, maar een miljoen soldaten voeden is ook een enorme opgave. De vijand dus twee weken voedsel ontzeggen kan de oorlog voor je winnen, juist als ze met zo extreem veel soldaten komen.
De vraag die je je daarna moet stellen is hoe je een miljoen hongerige gevangenen gaat verwerken… Ga je dat doen, of laat je ze letterlijk verhongeren tot ze elkaar te lijf gaan?

Wat ik met dit artikel wil zeggen is dat OOK een algehele mobilisatie in Rusland het feit niet gaat veranderen dat Rusland deze oorlog uiteindelijk gaat verliezen.
Ook met een miljoen extra “soldaten” gaat Rusland deze oorlog in Oekraïne verliezen. Stukje bij beetje wordt het Russische leger, de Russische economie en de Russische wil om te vechten gesloopt.

De toenemende spanning rond Noord Korea is daarbij een zegen voor Oekraïne. Immers zal dan dat regime niet te veel wapens en munitie aan Rusland willen verkopen. De vraag is of de onrust in Iran straks ook voldoende is om de aanvoer van Iraanse wapens aan Rusland te verstoren. Die toevoer vanuit Iran is voor Oekraïne vervelend, maar aan de andere kant is het wel de reden dat Europa nu makkelijker wapens aan Oekraïne geeft. Ik weet dus niet of Rusland er onder de streep veel beter van is geworden dat ze Iraanse drones en raketten heeft verkregen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *