LADEN

Typ om te zoeken

Hoe duurzaam zijn Zonnepanelen

Beleggers Nieuws Besparen Laatste Nieuws

Hoe duurzaam zijn Zonnepanelen

zonnepanelen

De fabricage van zonnepanelen is een proces waarbij heel wat energie gebruikt wordt. Daarbij worden tegenwoordig de meeste panelen in China gemaakt en dat ligt niet naast de deur. Kunnen we zonnepanelen dan nog wel duurzaam noemen?
Een ingenieursbedrijf in België deed grondig onderzoek naar de duurzaamheid van de panelen en berekende hoe veel ze eigenlijk qua voetafdruk gekost hebben. Daarbij zin ze uitgegaan vanaf het begin van de ontwikkeling van panelen.
Die eerste miljoen panelen was namelijk veel zwaarder belastend voor het milieu. Ze leverden ten eerste minder energie op, maar ook de ontwikkeling en fabricage was veel minder efficiënt dan tegenwoordig.
Om een lang verhaal kort te maken… Zo rond 2011 is het break even punt bereikt. Toen hadden alle ontwikkelde panelen qua milieu impact net zo veel gekost als dat ze opleverden.
Nog altijd is er wel degelijk een milieu impact voor panelen, maar hun energie opbrengst en dus ‘winst’ is groter dan wat ze kosten.
Berichten op Internet die anders suggereren zijn volgens de ingenieurs fake news en worden de wereld ingebracht door ‘grappenmakers’ en lobbyisten voor andere vormen van energie opwekking.
Puur gekeken naar energie verdienen de nieuwste panelen zichzelf in twee jaar terug. De eerste twee jaar moeten ze dus energie opwekken om hun fabricage en vervoer te compenseren. Daarna leveren ze netto gewoon op.
Kijken we naar kosten, dan zijn goed liggende panelen financieel bezien terug te verdienen in een periode van vijf tot tien jaar. Ik heb zelf 27 van mijn 43 panelen op het oosten liggen en achter een rij bomen. Toch is mijn verwachting dat bij onveranderde wetgeving de panelen in tien jaar tijd terug te verdienen zijn. Afgelopen zomer is daarop een voorsprong genomen en werd veel meer opgewekt dan verwacht mocht worden. De warme zonnige zomer gaf vooral veel opbrengst als de zon boven die in de weg staande bomen uitkwam.
Die 27 panelen liggen er sinds april 2016 en leverden al 3.350 euro aan opbrengst op.

https://www.ilumen.be/nl/hoe-duurzaam-zijn-zonnepanelen-nu-eigenlijk/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=NB8mei&utm_source=flexmail&utm_medium=e-mail&utm_campaign=ilumennieuwsbrief8mei2019&utm_content=stockbeeld2thumbjpg

Zelf zonnepanelen bestellen is nog interessant, nu de Nederlandse regering de salderingsregeling met drie jaar verlengd heeft. Kijk hier voor een prachtige aanbieding.

Wilt u wel in de ontwikkeling investeren, maar zelf geen (extra) zonnepanelen, kijkt u dan hier eens

Tags
Vorig artikel
Volgend artikel

4 Reacties

  1. Van der Vloedt Marc 10 mei 2019

    Ik hoop dat je ook eens de te zonnige kant bekijkt van uw Belgische (particuliere) buren.
    Die krijgen namelijk ook de “slimme” meter in hun maag gesplitst en wat brengt dat met zich mee, dat al de teveel geproduceerde stroom betaald op het net moet gezet worden en de energie”leveranciers” ook nog eens verdienen op uw geïnvesteerd kapitaal.
    En iedereen weet wanneer de zon schijnt,… hint…, tijdens de dag, als iedereen uit werken gaat en ondertussen…
    werden bedrijven betaald om de stroomoverschot te verbruiken.
    ’t Is altijd feest voor de ultra liberalen (en hun vennootschappen constructies !)
    en er is nog geen enkel advies gegeven waar de afgedankte zonnepanelen naar toe zullen en moeten gaan, maar dat is dan weer goed voor een extra taks misschien / met zekerheid , onze politici kennende.

    Beantwoorden
    1. Beste Marc van der Vloedt,
      dit is de eerste keer in mijn leven dat ik ergens op reageer in deze zin. De toon in je bericht triggerde mij. Ik dacht….. kom laat ik die Marc maar eens laten weten dat er hoop is. Namelijk: er is een heel prima uitontwikkeld systeem om energie op een betaalbare, 100% milieuneutrale wijze op te slaan. Het is bekend bij Tom Lassing van Beursbox. er heeft een artikel in het EIndhovens Dagblad gestaan en we staan op de grens van doorbreken.
      Het systeem is CESAR genaamd: Centralized Electricity Storage And Recovery.
      We hebben eerlijk gezegd wat moeite met het vermarkten van CESAR omdat het zo eenvoudig is en voor veel partijen eigenlijk niet uitkomt dat er een eenvoudige oplossing is, zoals Tom Lassing enige tijd geleden ook al schreef in zijn nieuwsbrief.
      De website is in de maak.
      Het gaat over kleinschalige en grootschalige opslag van zonne- en wind energie.
      Kleinschalig voor verwarming en warmwatervoorziening voor een wijk of zelfs al voor een bedrijf dat minimaal 6000 M3 gas verbruikt.
      Grootschalig voor het geven van een tweede leven aan een afgedankte kolencentrale. Zie artikel ED 18 feb. regio p.21.

      Zo ik dacht….. het is goed dat een vurig mens als Marc van der Vloedt op de hoogte is hiervan.

      En als hij er meer van wil weten dan is hij zelfs welkom om naar de proefopstelling te komen kijken. Daar wordt 10.000 kWh opgeslagen t.b.v. de verwarming voor een evenementenhal straks in de winter.

      Met vriendelijke groet van deze eveneens bevlogen vroege vogel. Gonnie van der Vorst.
      Van NICE developments.
      De PR vrouw van CESAR. En de levenspartner van Cees van Nimwegen, de uitvinder, ontwikkelaar, bouwer, financier en Europees patenthouder (nr. 3130875) van dit wonderlijk eenvoudige en schone systeem.

      Goed weekend en met hartelijke groet, Gonnie

  2. Anne from Belgium 10 mei 2019

    mooi overzichtje over legitieme vraag…

    Beantwoorden
  3. Jan van Dooren 10 mei 2019

    Beste Tom,

    Zonnepanelen moet je plaatsen waar de zon veel schijnt en dat is niet Nederland of België .
    Het meest nabije zonneland is Spanje. Ik wacht op de ondernemers die vele vierkante kilometers zonnepanelen installeren in de droge semi-woestijn gebieden van Andalusia en andere Spaanse binnenlanden die er nu droog kaal en onproductief bijliggen. Van hun bedrijven wil ik graag aandelen kopen. Politiek gezien is Spanje ook veel veiliger dan andere zonnelanden zoals Noord-Afrika , Egypte, Turkije. Waar wachten wij op ?
    Overtollige energie kan hydraulisch 1000 meter hoog opgeslagen worden in waterbekkens in de Pyreneeën .

    Beste groeten en veel succes gewenst

    Jan van Dooren

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *