LADEN

Typ om te zoeken

H2fuel

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

H2fuel

Eerder deze week kreeg ik van een lezer de vraag waarom ik niet over H2fuel schreef… Een terechte vraag en daarom vandaag specifiek aandacht voor deze interessante ontwikkeling.
H2fuel is een waterstof toepassing. Het wordt ontwikkeld door H2fuel-systems die erbij stellen dat het waterstof als oplossing laat werken.
Waterstof kent namelijk de nodige uitdagingen waarvoor knappe koppen nu oplossingen zoeken. Om het te vervoeren moet je waterstof tot op heden extreem afkoelen, of extreem samenpersen. Dat kost energie en het heeft veiligheidsrisico’s in zich.
H2fuel brengt de waterstof in een andere drager vloeistof in.
Nu moet ik wel een kanttekening maken… Een ontdekte methode kan in een lab prima werken, maar is daarmee nog niet zo maar geschikt voor commerciële toepassing.
De techniek waarmee H2fuel-systems werkt, is niet nieuw. In het verleden is het echter nooit gelukt om uit de lab situatie te komen. Indertijd bleek de stap naar commerciële toepassing niet haalbaar.
Nu wagen ze in Nederland een nieuwe poging.
Het bleek inderdaad zo te zijn dat de vroegere Amerikaanse pogingen ook nu niet interessant zijn. De gekozen drager vloeistoffen zijn de oorzaak.
Onderzoekers in Nederland zijn daarom gaan experimenteren met andere stoffen. Waterstof binden aan sodium borohydride (NaBH4) in combinatie met ultra puur water (UPW / H2O).
Deze combinatie is in theorie 98% rendabel (TNO 2015)
Ook hier hebben we het dan over lab opstellingen.
Ook H2fuel moet nog hard werken richting commercialisatie van de technieken. Het is echter al ver en er is goede hoop bij het bedrijf dat hier ooit een commercieel werkbare situatie gaat ontstaan.

Je moet echter een engelengeduld hebben. Ik heb er in mijn BeursAccent nieuwsbrief jaren geleden al over geschreven en terugkijkend lijkt het dan net alsof ze jaren stil hebben gestaan, zo klein lijken de gemaakte stappen te zijn. Dat is ook wel logisch, want jaren geleden waren ze al heel positief… Te positief voor de toenmalige stand van zaken. Dat moesten ze ook wel, vanwege het aantrekken van vreemd geld en talent. Ze zijn nu dus die voorsprong die ze toen namen nu aan het inhalen met echte ontwikkelstappen en realisatie van wat toen nog deels dromen waren. Dat houdt in dat ze jaren verder van mij uit bezien niet veel positiever zijn geworden.
http://www.h2-fuel.nl/en/

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *