LADEN

Typ om te zoeken

Het voordeel en nadeel van het referendum

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Het voordeel en nadeel van het referendum

In Nederland en het VK is het referendum geen enorm succes gebleken. De bevolking gebruikte het keer op keer als een proteststem tegen de regering en in Nederland negeerde de regering de uitkomst keer op keer.
Het was dus terecht een prima manier om de algehele onvrede te laten blijken.
Dat terwijl het referendum in Zwitserland al meer dan een eeuw zeer succesvol wordt ingezet.
Waarom lukt het daar wel?
In mijn ogen is de reden simpel.
Het is in Zwitserland al heel lang een manier om het land een richting te geven. Het volk heeft een stem. Het is daar geen protest, want ze mogen ALTIJD met een referendum aangeven waar het heen moet met Zwitserland. Zou je dus een proteststem uitbrengen met dat referendum, dan protesteer je tegen jezelf.
In Zwitserland is de regering er ook aan gehouden de uitkomst uit te voeren.
In Nederland zagen we keer op keer dat de regering na het referendum toch haar eigen beleid doordrukte. Het had dus weinig invloed. Dan krijg je dus NOG meer dat het alleen maar als protest gebruikt gaat worden.
In feite moet je leren werken met het referendum. De regering moet de bevolking leren vertrouwen en visa versa.
De grote fout in het VK was dat ze er nooit meer werkten en toen begonnen ze met het belangrijkste besluit dat men daar de laatste veertig jaar kon nemen. Het werd dus een proteststem en de Brexit werd een feit. Ze konden het niet maken het te negeren.
In Nederland was D66 de grote voorstander van het referendum, maar na enkele proteststemmen zagen ze er toch maar vanaf. Dat was laf en dom.
De kans bestaat nu dat Nederland de fout gaat maken zoals die in het VK is gemaakt. Een referendum over de NExit, die dan door velen als proteststem ingezet gaat worden. Diepe ellende komt daar uit voort en zo moet het dus niet.
Als we het referendum gaan gebruiken, dan moeten we eerst oefenen met minder belangrijke onderwerpen en dan moet de regering laten zien dat er ook echt iets mee gedaan wordt. Dat laatste zou in Nederland uniek zijn.
Kijk mijn video hier over

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *