LADEN

Typ om te zoeken

Het politieke succes van Trump

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Het politieke succes van Trump

trump

Er zal nog lang gesproken worden over het fenomeen Trump en hoe hij de Amerikaanse politiek volledig op zijn kop kon zetten.
Hoe is dat mogelijk? Wat maakt hem zo anders dan de rest? Waarom kon hij als ondernemer de beroepspolitici zo makkelijk verslaan?
De basis van het succes ligt naar mijn idee in het feit dat hij een heel duidelijk beeld van zijn base heeft. Die base waarop hij bouwt bestaat heel bewust uit:

  • Godsdienstige mensen
  • Blank
  • Bang om te verliezen
  • Trump biedt ze bescherming tegen een gevreesde buitenlandse bedreiging aan.

Waarom deze vier onderwerpen, wat maakt ze zo ontzettend belangrijk dat je er president mee kan worden?
De eerste keuze was voor Trump geen makkelijke. Hij is immers zelf helemaal niet gelovig en hij heeft vrijwel geen kennis van de bijbel. Hij heeft echter wel bewust voor deze groep gekozen omdat ze extreem gezagsgetrouw zijn. Als je ze eenmaal aan boord hebt, dan blijven ze je trouw, wat er ook zal gebeuren.
Trump koos doelbewust ook voor blanken. Deels is dat vanuit zijn eigen racisme, dat hij zijn hele leven al laat zien, maar het is ook een bewust keuze omdat veel Amerikaanse blanken in de midden staten zich aangevallen voelen terwijl ze als bevolkingsgroep veruit de meerderheid in het land vormen. Met een krimpende economische middenklasse zijn het deze blanken die de economische druk voelen en zich bedreigd voelen.
Trump voedt die angst en hij heeft daarbij een machtige medestander gevonden in de vorm van FOX News van Rupert Murdoch.
Die bange blanken zijn dan ook de mensen die de meeste angst hebben om te verliezen.
Heel bewust biedt Trump ze bescherming aan in de vorm van een vooral symbolische muur. Trump weet ook wel dat zo’n muur er niet komt omdat hij het in feite over een hek heeft, maar hij kan het zich niet veroorloven dat toe te geven. Zijn base moeten blijven denken dat die muur van prachtig en stevig beton en staal er komt.
Die vooral symbolisch bedoelde muur is zijn sleutel tot succes. Als zijn base maar denkt dat die muur er komt, blijven ze hem trouw.
Als die muur er niet komt, dan moet Trump het een samenzwering laten lijken, waarmee de angstgevoelens bij zij base extra worden aangewakkerd. Hoe dan ook kan Trump nooit opgeven op dit onderwerp, want dan heeft hij afgedaan als messias voor de bange blanken.

De vraag is natuurlijk of alleen godsdienstige mensen zich zo laten bedotten door een slimme zakenman. Het antwoord is neen. Chavez in Venezuela wist de armen in zijn land te mobiliseren. Die vormden ook de meerderheid en door puur te appelleren aan wat hen bezig hield, kon hij ze voor hem winnen. Hoe veel slechter ze het daar nu ook hebben, ze blijven zijn opvolger Maduro nog altijd trouw.
Lenin deed dat met de arme stadsbevolking in Rusland en in Duitsland was het Hitler die vooral de latente boosaardige jaloersheid jegens de relatief rijke(re) joodse middenstandsondernemers wist te gebruiken om de massa achter zich te krijgen. In India was het Ghandi die met een onorthodoxe methode de massa wist te bereiken.

De veroorzakers van enkele van de meest duidelijke politieke omslagen in hun land waren veelal geen beroepspolitici maar het waren slimme ondernemers die heel bewust als politieke georiënteerde ondernemers een markt zochten en die deze gevonden markt maximaal wisten te bespelen.
Door heel slim belangen uit te spelen kregen ze genoeg steun vanuit bestaande macht structuren om hun agenda er door te drukken.
Trump weet al zijn bedrog en gelieg er toch door te drukken door de zwakheden in de karakters van de Republikeinse senatoren perfect uit te spelen. Het zijn immers op geld en macht beluste egotrippers die allemaal iets te verbergen hebben, meestal corruptie of sex schandalen. Dat zijn dus mensen die Trump dat soort praktijken niet gaan aanrekenen.
Persoonlijke rijkdom is wat ze motiveert en de angst om de toegang tot dat geld kwijt te raken maakt dat ze meegaan in Trump zijn spel.
De kans bestaat serieus dat Trump over twee jaar wederom president wordt. De vraag is alleen of hij dan nog wel het Congres en de Senaat achter zich heeft. Als hij beide huizen verliest, dan zal zijn tweede termijn waarschijnlijk niet lang duren. Trump appelleert namelijk totaal niet richting de Democratische senatoren.
Het mag duidelijk zijn dat de democratie in de VS zwaar onder druk staat. Een nationale ramp uitroepen op een onderwerp dat dit niet is, is natuurlijk geen democratisch hoogstandje.
De hulp inroepen van Rusland om verkozen te worden is dat ook niet. Het feit dat de onderzoekers zo extreem lang nodig hebben om het juridisch rond te krijgen is geen goede zaak. Trump is de democratische rechtstaat dag na dag verder aan het afbreken, net zoals dat Chavez en Maduro in Venezuela deden en doen en ook zoals Adolf dat in Duitsland deed. Het feit dat je clowns of extreem rijke vriendjes op belangrijke regeringsposten zet is een teken aan de wand. Het feit dat het mogelijk is, is een ernstige weeffout binnen het democratische bestel. Ook Amerika kan vervallen tot een dictatuur. Vergeet niet dat Duitsland en Oostenrijk indertijd tot de top van de beschaving behoorden. Ze konden diep vallen. Net zoals de VS nu al ver gevallen is.

Tags

1 Reactie

  1. Joska 20 februari 2019

    Waarom mag een leider geen base hebben, zeker als deze tegen het democratisch verhaal in gaat ?

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *