LADEN

Typ om te zoeken

Het moet anders

Beleggers Nieuws Goud Laatste Nieuws

Het moet anders

inflatie, veiligheid, inkomen

Simpele wiskunde en logisch denken geven overduidelijk aan dat het anders zal moeten. Waar heb ik het over?
Ik heb het over de overheidsschulden.
Nederland valt met een tekort van nog geen 60% van het bnp nog wel mee, maar hikt toch al tegen het hoogste toegestane afgesproken percentage in de EU aan. Nederland is daarmee verrassend genoeg één van de braafste jongetjes van de EU klas.
Landen als België, Italië, Frankrijk, Spanje, Griekenland hebben veel hogere schulden ten opzicht van het bnp. Zelfs de VS heeft nu al een schuld die een derde wereldland qua percentage niet zou misstaan.
Bij de goede landen nemen de schulden af, bij de slechte landen nemen ze toe.
De slechte landen veranderen echter niet van gedrag. Ze gaan willens en wetens door met het opbouwen van hun schulden en dat gaat ooit een keer mis lopen. De vraag is uiteraard wanneer.
Op die vraag heb ik geen pasklaar antwoord. Echt geen idee. Het kan nog jaren duren.
Hoe gaat het mis lopen?
De meest waarschijnlijke manier is toch een keer inflatie die door een onverwachte gebeurtenis uit de hand gaat lopen. Het uiteenvallen van samenlevingen kan echter ook. Zie de toenemende tegenstellingen in de VS en de gele hesjes in Frankrijk. Het zijn toch signalen dat de samenleving het moeilijk heeft.

De gele hesjes en de Brexit laten al zien dat de bevolking niet alleen begint te morren, maar zelfs bereid is tot actie.
Ondertussen zien we in Nederland een naar de bevolking steeds strenger wordende Nederlandse overheid die zich vervolgens zelf niet aan de afspraken houdt en zelfs uitspraken van rechters naast zich neer legt. Steeds meer mensen geven aan zich daar niet lekker bij voelen.
De trend gaat dus duidelijk in de verkeerde richting. De eigen overheid wordt de vijand en de samenleving zet zich in feite af tegen zichzelf.

Dat is een heel slechte zaak. Het is iets wat je niet moet willen, want het gaat geluk en welvaart kosten. Het gaat ook geld kosten, zelfs al zou het slechts een geval van oplopende inflatie worden. (misschien nog het beste scenario)

De vraag is hoe u zich daar tegen wapent. Wat is uw ontsnappingsroute uit de inflatieval?
Hoe gaat u uw inkomen veilig stellen als de economie krakend tot stilstand komt en ons geld haar waarde verliest? Waar gaat u dan van leven?

Er zijn enkele simpele oplossingen voor handen.

  1. Wie weinig geld heeft, zorgt er het beste voor dat goedkoop houdbaar voedsel in voorraad wordt genomen en gehouden. Geen huis vol, maar zorg er voor dat je drie maanden kan leven van je voorraad. Denk daarbij ook aan water!
  2. Wie spaargeld heeft, koopt in plaats van een flink deel van dat spaargeld liefst ook goud en zilver. Mijn voorkeur heeft de goudrekening, maar fysieke munten kunnen ook.
  3. Heeft u genoeg geld om te kunnen beleggen, kiest u dan aandelen van goed renderende bedrijven en van goud en zilvermijnen.
    Daarnaast is het hebben van of beleggen in onroerend goed en/of (duurzame) energie initiatieven te overwegen. Het voordeel is namelijk dat die initiatieven geld verdienen per maand, dus ook op basis van de nieuwe geldwaarde. Bij inflatie die hard oploopt, is dat erg belangrijk.

Simpele oplossingen die veel leed kunnen besparen. Oplossingen die voor iedere portemonnee haalbaar zijn en geen rendement kosten ten opzichte van minder veilige oplossingen die u op dit moment toepast.

Tags

1 Reactie

  1. Jeroen 30 januari 2019

    Grootste schuldenprobleem voor de zuideuropese landen gaan de pensioenen zijn. Dit werd reeds voor de euro beschreven en is niet veranderd. De staat moet in deze landen de pensioenen uitkeren, er is geen pensioenpot als in Nederland.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *