LADEN

Typ om te zoeken

Als goud interessant is, wat moet ik dan doen?

Beleggers Nieuws Goud Laatste Nieuws

Als goud interessant is, wat moet ik dan doen?

goud

U leest in deze nieuwsbrief regelmatig dat goud in bepaalde opzichten en voor bepaalde doelen erg interessant is. Ik ben er, en het volgende is extreem belangrijk, onder bepaalde voorwaarden en voor bepaalde delen van uw kapitaal een groot voorstander van. Ook Jack Hoogland en Lodewijk Hof, die regelmatig in de nieuwsbrief schrijven, hebben de mening dat goud in zekere zin interessant is.
Voor ik naar ‘wat’ wil, eerst even ‘waarom’.
Waarom is goud interessant?
– Tot 1973 was de basis van het wereldwijze geldsysteem goud. Je kon je guldens, franken en dollars omruilen tegen een vaste hoeveelheid aan goud.
In 1973 bepaalde Nixon dat de goudstandaard ’tijdelijk’ verlaten zou worden. De Amerikanen waren het systeem aan het bedonderden en de Fransen gingen actief aan het werk om het bedrog van de Amerikanen aan de kaak te stellen.
Amerika ging niet met de billen bloot, maar Nixon moest wel hals over kop de goudstandaard ’tijdelijk’ verlaten.
Ze wisten toen al dat die tijdelijkheid onzin was. Het enige tijdelijke er aan was dat de goudstandaard losgelaten zou worden tot het daarmee nieuw ontstane fiat geldsysteem zou falen.
Nog nooit in de ons bekende geschiedenis haalde een fiat geldsysteem de leeftijd die het nu heeft gehaald. Dat is dus uniek. Maar er is meer uniek. Heel de Quantative Easing opzet was uniek. We hebben ons in 2008 uit een geldcrisis gehaald door nog meer geld te printen. Ook dat was uniek, want alle keren daarvoor ging dan zo’n geldsysteem ten onder aan hyperinflatie.
Dat is niet gebeurd en dat is op mijn minst opmerkelijk. Waarom gebeurde het niet? Deels kan dat te maken hebben met het feit dat het nieuwe geld naar de banken ging die daarmee hun boekhoudkundige gaten dicht hebben gemaakt. Het geld ging dus niet de economie in, maar ging vooral de boeken in. Het geld voorkwam dat de banken failliet gingen, maar kwam eigenlijk niet in omloop. We hebben slechts de banken gered van hun ondergang.
Je kan dan ook stellen dat we daarmee de banken beloond hebben. Ze hadden eigenlijk uit het straatbeeld en uit de economie moeten verdwijnen. Die fout die we daarmee als samenleving gemaakt hebben, die zal ons nog wel een keer bijten. Vooralsnog echter is het geldsysteem er wel mee gered.
De schuldenberg vooral van staten in de vorm van staatsleningen/obligaties is nu echter erger dan in 2008.

Waarom is goud dan interessant?
Nu, in een situatie dat fiat geld waarde verliest, is goud een veilige plek. Goud heeft ook wel een wisselkoers, maar is ten opzichte van een wegvallende munt een stabiele factor.
Wat zijn dan nu onzekere factoren?
Ik noem er een paar op: Brexit, de situatie van de Italiaanse banken, de Italiaanse staatsschuld, de Franse staatsschuld, de handelsoorlog met de VS, De schuldenberg wereldwijd, de gespannen situatie in de Zuid Chinese zee, Noord Korea, de (nu weer opnieuw dreigende) shutdown in de VS, de mogelijke oorlog tussen de VS en Iran, een inmenging in Venezuela door de VS en zo kan ik nog wel even doorgaan vrees ik. De economische onzekerheid neemt al fors toe als slechts één onderwerp uit de hand loopt.
Als fiat geld dan snel waarde verliest, dan is goud een veilige plek.
Maar dan? Stel even dat u ook van mening bent dat u geen spaargeld in euro’s of dollars meer moet aanhouden, wat dan?
Ik heb daartoe een complete website geschreven. Kijk hier voor die website.

Tags
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *