Maar dan eerst even uitleggen wat een jubeljaar is…
Er zijn meerdere officiële definities… Het werd in de Joodse Bijbelse periode iedere 50 jaar gevierd. Het gaat daarbij om het teruggeven van vooral land aan de eigenlijke eigenaren. Uiteindelijk was indertijd al het land van god en door het iedere 50 jaar opnieuw te verdelen werd rijkdom weer beter verdeeld.
Met het jubeljaar kon in feite de economie weer even op de start stand gezet worden. Mensen die in de laatste 50 jaar steeds verder verarmd waren, konden in zo’n jubeljaar van hun schulden af komen en weer land bezitten.
In feite het opnieuw starten van de gehele economie om iedereen weer een nieuwe kans te geven.
Dat het iedere 50 jaar nodig was, geeft wel aan dat het ook toen steeds weer verkeerd ging voor de armsten.
Het jubeljaar als economische reset knop. Na de Bijbelse periode is het joodse jubeljaar overigens nooit meer gevierd.
De christenen namen het idee echter wel over en veranderden het in iedere 25 jaar.
Het laatste (extra) katholieke jubeljaar begon 8 december 2015.
Het laatste reguliere jubeljaar was in 2000.
Stel nu even dat we ergens tussen 2021 en 2025 eens wereldwijd een economisch jubeljaar instellen.
Alle (staats)schulden aan de centrale banken vervallen…
Overweeg zelfs om alle privé hypotheekschulden voor huizen waarin je zelf woont aan de banken te laten vervallen.
Het is allemaal met verzonnen geld gefinancierd, dus zo erg zou het niet zijn.
Een deel van de voordelen voor de consumenten kan terug komen in de vorm van bijvoorbeeld een eerste jaar extra belastingen. Daarmee kunnen dan anderen die geen hypotheeklasten hebben gecompenseerd worden. Immers, ook huurders moeten profiteren van het jubeljaar.
Als we de staatsschulden aan de banken al laten vervallen, dan scheelt dat enorm in op te leggen belastingen. Nu gaat heel veel van het belastinggeld op aan rentes die aan de centrale banken afgedragen moeten worden.
Wat doet het laten vervallen van de staatsschulden met de pensioenfondsen?
Die bezitten immers ook veel van de obligaties. Dat lijkt erg, maar veel van die leningen leveren nu door de extreem lage rente niets op. We moeten voorkomen dat het jubeljaar ook het einde gaat inhouden van de pensioenfondsen. Ze hebben écht geld van de verzekerden aan de overheid gegeven. Geld waarvoor door velen gewerkt is. Die gespaarde waarde mag niet verloren gaan. Het idee van het jubeljaar is dat we de verzonnen gelden schrappen. Er moet dus een herverdeling komen van de échte waarde en het schrappen van onzingeld.
De armen moeten rijker worden en de rijken armer…
Dat is het hele idee.
De uitvoering is nog een zaak om goed naar te kijken, maar ik denk dat de wereldeconomie onderhand wel toe is aan een economisch jubeljaar.