De centrale banken ontkennen het nog in alle toonaarden, maar ook de Amerikaanse en Europese economieën lijken steeds meer richting het Japanse deflatie model te gaan. Een model dat al sinds 1989 niet doorbroken kon worden, wat de Japanse centrale bank ook probeerde.
Probeerde die centrale bank dan alles?
Neen, ze probeerde het enige dat wél werkt niet.
En daarin wil ze ook blijven volharden.
Centrale bankiers gaan alles blijven proberen, alleen datgene wat werkt zullen ze nooit vrijwillig doen, omdat het het einde van hun macht kan inhouden.
En geloof me, er is een middel dat werkt.
Het is al vaker ingezet en IEDERE keer uiteindelijk met (de dreiging van) militaire macht de kop ingedrukt, omdat het de macht aan het volk geeft en kapitaal eerlijker zal verdelen.
Maar wat is dan dat model dat werkt?
Het is het Wörgl model. Ik schreef er direct bij het uitbreken van de bankencrisis al over en later in 2011 nogmaals. Ik noemde de munt de Pleuro. De People Loved euro.
Leek me wel een mooie naam.
Waar we naar toe moeten, is geld zonder rente maar wel ingebouwd een mechanisme waardoor dat geld naarmate het ouder wordt, minder waard wordt. Je moet het geld dus uitgeven om het haar waarde te laten behouden. Dat systeem werkt fantastisch, want geld en kapitaal werken pas als je het rond laat gaan. Als dus iedereen er gebruik van kan maken en niet de enkeling die er genoeg van heeft om het te kunnen sparen.
Geld dat iedere maand bijvoorbeeld een procent minder waard wordt, dan wil je dat geld niet sparen. Dat geld geef je liefst zo snel mogelijk uit en daarmee zorg je voor omzet van een ander. Immers, zodra je het uitgeeft, heeft een ander er wat aan. Immers wordt die dan betaald voor een service of dienst. En die persoon wacht ook niet lang en geeft het ook weer uit. Iedereen heeft werk, iedereen heeft welvaart en de economie groeit en bloeit.
Het mooie is, er is dan geen centrale bank meer nodig die met geldschepping een nep economie tot stand brengt. Er ontstaat een heel actieve economie waarin het geld snel rondgaat en niet opgepot wordt.
Helaas willen centrale banken er niet aan en helaas begrijpen de meeste ondernemers en consumenten nog helemaal niets van het concept. Doodzonde, want het zou een veel eerlijker samenleving scheppen.
De pleuro… maar we kunnen hem natuurlijk ook een vriendelijker naam geven.
Kijk hier voor het artikel uit 2008
Kijk hier voor het artikel uit 2011