LADEN

Typ om te zoeken

Waarom willen banken doorverkopen?

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Waarom willen banken doorverkopen?

In een mooi woord heet het verzamelen en vervolgens doorverkopen van hypotheken securisatie. In het Engels heet het securitization.
Banken zijn er dol op en deze praktijk was in 2008 de onderliggende reden van de bankencrisis.
Hoe gaat het mis?
Bij het samenvoegen van de hypotheekleningen om ze vervolgens als pakker door te verkopen, is het de vraag hoe je het pakket gaat waarderen. Dat is één aspect waarbij het mis ging. De ratingbureaus wilden graag meer klandizie en die klandizie kregen ze door heel soepel te waarderen. Uiteindelijk leverde een pakket van 10% kwaliteitsleningen en 90% rommel toch nog een topwaardering voor het pakket op. Zo begon het systeem niet, maar om steeds meer te kunnen verkopen werden de normen steeds verder verlegd. Er was niemand die de ratingbureaus controleerde. Een fout, want je moet ook de controleur controleren.
De ratings werden dus steeds soepeler en het is geen wonder dat banken graag terugkwamen en de te waarderen pakketten met steeds meer rommel gingen vullen. Ze kregen prachtige prijzen voor wat rommel in een mooie verpakking was.
Maar er is nóg een voordeel voor de banken.

securisatie
Door die rommel in een pakket te stoppen en dat pakket door te verkopen aan andere beleggers, kwam de balans van de bank vrij van de rommel. Kortom, de bank kon weer de markt op om nog meer rommel te verzamelen.
Dat werd bekend bij verzekeringstussenpersonen en hypotheek adviseurs en die gingen dus ook graag de straat op om rommelhypotheken af te sluiten. Als je als klant al een hartslag had, dan was je geschikt om de hypotheek te verkrijgen. Ook in Nederland en België ging men die weg. Tot de bankencrisis.
Toen was het even over.
Maar nu zien we wederom de roep van banken om hun verplichtingen door te verkopen. Ze willen namelijk meer omzet maken en dat kan alleen als ze hun al afgesloten verplichtingen die op de balans staan, doorgeschoven kunnen worden naar bijvoorbeeld pensioenfondsen.
Het gevaar dat we nu lopen, is dat de banken en de ratingbureaus dus wederom in dezelfde fout gaan trappen.
De kans daarop is groot, want het bonussysteem, dat de grondslag vormde van het perverse systeem, is nooit veranderd. De banken gaan stukje bij beetje dezelfde fouten maken en de wereld opnieuw in een crisis storten.
U gaat het de komende tijd steeds vaker zien, de roep om securisatie. Het is de beste weg om enorme bonussen te verdienen en het is de snelste weg naar de volgende crisis. Dat laatste zal de banken een worst zijn. De persoonlijke bonus is belangrijker.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *