LADEN

Typ om te zoeken

Het Chinese jeugd probleem

Bedrog en fraude Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Het Chinese jeugd probleem

Ik stipte het gisteren al even aan. De Chinese jongeren kennen een enorme jeugdwerkloosheid.
Een situatie die door het economische conflict met de VS alleen maar erger wordt, want de VS en Europa gaan werk verplaatsen van China naar landen als Vietnam en India, om er maar eens twee te noemen.
Dat terwijl de Chinese universiteiten per jaar miljoenen afgestudeerden leveren.
Heb je na al die tijd leren je bul, is er geen werk!
Er is ook geen super degelijk sociaal vangnet meer, dus armoede is dan je toekomst. Afgestudeerd en arm als een kerkmuis.
Mijn jongste dochter is net terug van een ruim half jaar reizen. Ze trok samen met haar vriend ook even op met een stel dat bestond uit een Australiër en een Chinese.
Die twee konden in veel landen niet terecht. Ze mocht namelijk als Chinese meerdere landen niet in.
Daar bleken twee redenen voor te zijn. Namelijk nummer één, de angst voor spionage. Ook hier in Nederland blijkt dat Chinese studenten verplicht worden of hun ‘bevindingen’ door te sturen naar China. In feite komt het er op neer, alles waar je de hand op kan leggen qua onderzoeksresultaten moet je als student kopiëren en naar China sturen. Vaak gaat het via geheime agenten die het vervolgens naar de ambassade brengen en via de diplomatieke post gaat alles ongestoord naar China.
Een zeer terechte angst dus. De vraag roept zich dan op, is het voordeel van China’s knappe koppen die hier studeren groter dan het gevaar dat ze geheimen jatten en straks in China tegen ons gebruiken, door het daar ook verder te ontwikkelen.
De andere angst is in veel landen dat die hoogopgeleide Chinezen ‘blijven hangen’ en de mooiste banen inpikken.
In Nederland en België is dat vooralsnog geen probleem. Er zijn banen zat en puur gekeken naar het invullen van die banen is het een goede zaak als die banen gevuld worden. (Even niet gekeken naar de spionage kant van het verhaal)
In landen met al een hoge werkloosheid is het een ander verhaal. Zo’n Chinese hoogopgeleide en intelligente ex-student is daar na een taalcursus een enorme concurrent voor de weinige banen die er al zijn. Er is dus een enorme angst dat een Chinese toerist vervolgens als illegaal in het land gaat blijven.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *