LADEN

Typ om te zoeken

Heb ik dit wel nodig? (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Besparen Laatste Nieuws

Heb ik dit wel nodig? (Tom Lassing)

Aan je uitgaven patroon kan ik zien hoe rijk je bent…
In feite komt het daar wel op neer. Arme mensen kopen veel rotzooi, rijke mensen kopen weinig en wat ze kopen is van vaak van prima kwaliteit.
Kijk ik naar mezelf, dan was ik als jonge man zo’n sukkel die bijvoorbeeld alleen maar goedkoop gereedschap kocht… Altijd ellende mee. Boorbitjes die je maar één keer kan gebruiken, schroevendraaiers die krom werden, dat soort werk.

Ik heb gaandeweg mijn les daarin wel geleerd, maar bij iedere aankoop maak ik nu een overweging.
Tegenwoordig koop ik dus heel bewust mijn gereedschap. Zo kocht ik recent een kettingzaag nadat de vorige het begeven had. Woon je zoals ik in het buitgebied en heb je een flinke tuin met bomen, dan is een kettingzaag een must. Mijn insteek was, hoe vaak heb ik hem nodig en wat is de beste investering. Ik kocht daarom een relatief goedkope kettingzaag die mogelijk net als de vorige maar vijf jaar meegaat. Dat is echter een betere investering dan een hele dure die de rest van mijn leven meegaat. Dit is dus de uitzondering op de regel. Mijn heggenschaar daarentegen is van professionele kwaliteit. Zo’n ding waar beroeps mee werken. Ik heb 1000 vierkante meter aan heg. Dan kom je nergens met een goedkoop en niet krachtig genoeg ding.
Als je het niet uitgeeft, dan hoe je er ook niet voor te werken…
Ik heb net mijn parket geschuurd. Zo’n schuurmachine huur ik dan, want ik hoef zo’n machine maar eens in de vier jaar een dagje te gebruiken. Zo’n schuurmachine kopen haal je er nooit uit.
Vooral relatief arme mensen zouden vaak meer coaching kunnen gebruiken in hun uitgaven patroon. Ze geven vaak te makkelijk geld uit aan rotzooi en prullaria die ze eigenlijk niet nodig hebben. Aan het eind van de maand is het geld net te vroeg op… Dat is niet altijd omdat er te weinig geld binnenkomt.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *