LADEN

Typ om te zoeken

Griekenland moet verder

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Griekenland moet verder

Nu de linkse Syriza partij gewonnen heeft, is het de vraag op welke wijze Griekenland verder gaat. Ze willen een andere afspraak met de ECB. Europa en de ECB willen dat vooralsnog niet. Syriza heeft geen absolute meerderheid, dus het is nog altijd mogelijk dat ze buitenspel gezet gaan worden als de gevestigde partijen elkaar kunnen vinden in het tegenwerken van deze nieuwe partij op het politieke slagveld.
Lukt het Syriza wel om binnen drie dagen een coalitiepartij te vinden, dan zal het Europa snel laten weten dat het niet langer akkoord gaat met de afspraken over bezuinigingen. Die bezuinigingen brengen Griekenland nergens. Dat is de Grieken ondertussen wel duidelijk geworden. Het land houdt het simpelweg niet vol op deze manier.
Zelfs Frankrijk heeft al aanpassingen gevraagd en gekregen. Waarom zou dat Griekenland dan niet gegund kunnen worden?
Ik verwacht overigens niet snel dat Griekenland een exit uit de Eurozone zal aanvragen. Ze gaan gewoon dwars liggen en wachten tot Europa hen niet langer wil accepteren.
Eerder verwacht ik daarom dat Europa Griekenland op een gegeven moment een tijdje uitsluit en in feite buiten de euro gaat zetten. Dan is het immers de schuld van de ECB en Europa en kan Griekenland met recht afscheid nemen van veel van de schulden die veel te groot zijn voor het land. Heel de EU heeft nooit rekening gehouden met de mogelijkheid dat een land bewust dwars gaat liggen. Wat willen we daar tegen doen? Griekenland binnenvallen? Ze uitsluiten van hulpgeld kan je doen, zolang het land daar afhankelijk van is. Nu ze het leeuwendeel al binnen hebben is die chantagemogelijkheid ook bijna over.
Zelfs met alle gas en olie die rond Kreta ligt, kunnen de Grieken de schulden aan Europa niet terugbetalen. Wanneer gaat de EU dat inzien?

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *