LADEN

Typ om te zoeken

Olieprijs sinds 1960

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Olieprijs sinds 1960

Wat is de ‘gewone’ olieprijs?
We zijn de laatste jaren snel gewend geraakt aan een prijs voor een vat olie van $100 of meer. Maar in mijn jeugd was het $16 dollar en als jong volwassene was het $24 per vat.
Tijdens de oliecrisis schoot de koers van een vat olie naar $42. We waren indertijd in zak en as.
Toen Iran en Irak eind jaren zeventig serieus in oorlog kwamen, toen schoot de olieprijs pas fors omhoog. Het merendeel van de olie die op de wereld verbruikt werd, kwam uit die regio. Men was bang dat de toevoerlijnen doorsneden zouden worden en ook was het waar dat de Irakese productie fors te lijden had van de oorlog. De olieprijs piekte rond de $70 per vat.
Na die oorlog ging de prijs voor een vat olie weer terug naar ergens rond de $23 per vat. De Eerste Golfoorlog bracht de prijs van olie op $30 per vat.
Pas na 9/11 ging de prijs van olie fors omhoog. In één streep ging het naar uiteindelijk een piek van $150 per vat.
Maar wat veroorzaakte die stijging? Was het de productiebeperking van de OPEC, was het de Tweede Golfoorlog, was het de angst voor Peak Oil?
Voor ons consumenten was het alles van dit.
De echte reden voor de enorme prijsstijging was echter een totaal andere. Ik kan u verklappen dat we enorm in de maling genomen zijn. In de BeursAccent Nieuwsbrief ga ik komende maand uit de doeken doen wie en op welke manier de olieprijs omhoog wist te jagen.
Ik kan u wel verklappen dat de “echte” olieprijs dichter bij de $40 per hoort te liggen, dan bij de $100 per vat. In feite zou een koers onder de $50 als normaal mogen gelden. Canada en Noord Amerika zijn daar niet blij mee. Hun kostprijs voor de lokale olie ligt hoger dan die prijs en dat maakt dat we in ieder geval weten in welke hoek we de aanhangers van een hogere prijs voor olie kunnen zoeken.
U zult een abonnement op BeursAccent moeten nemen om de echte reden voor de koersstijging van olie te vernemen.
Dat is één van de voordelen van het betaalde abonnement op die service.
www.beursaccent.nl

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *