LADEN

Typ om te zoeken

Russische economie op wankelen

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Russische economie op wankelen

Naar het zich laat aanzien gaat de crisis Rusland nu echt pijn doen. Niet alleen zijn consumentenprijzen fors gestegen, maar nu dreigen veel Russen ook nog eens hun baan kwijt te raken.
Alleen al in de bouwsector in de regio Moskou zijn al 100.000 bouwvakkers ontslagen.
Het zijn niet zozeer de westerse sancties die pijn doen, maar het is de Russische reactie er op die pijn doet. Hierdoor zijn de relaties met westerse bedrijven enorm verkoeld en bijna niemand in Europa durft nu nog zaken met Russische partijen te doen.
Daarnaast levert olie de Russen nu ook weinig op.
De roebel is fors gedaald en dat maakt dat buitenlandse producten erg duur worden, als ze al te krijgen zijn. door de Russische reactie op de halfslachtige sancties van het Westen neemt het Westen vrijwel geel Russische goederen af.
Ik weet niet of het er mee te maken heeft, maar de Lukoil benzine pomp bij ons in het dorp is steeds vaker slecht bijgevuld en na drie keer tevergeefs daar heen rijden, hebben ze in mij ook weer een klant verloren. Ik rij nu weer een kilometer verder naar de Shell.
De Russische centrale bank heeft veel reserves. Een deel hebben ze in het begin van de crisis verbrasd om te roebel te versterken. Dat bleek een hopeloze zaak. Met de rest van de reserves kunnen ze eventueel nog wat steun aan de economie geven, maar je kan die reserves uiteindelijk maar één keer uitgeven.
In de strijd tegen Amerika staat Rusland er nu het zwakste voor. Misschien dat ze daarom in de Oekraïne nu het offensief inzetten. Economisch gaan ze op de huidige manier toch verliezen. Dan beter de aandacht verleggen en het veld aanpassen en minstens de eigen bevolking met een buitenlandse oorlog achter de regering krijgen. Wie weet brengt het Amerika in een zwakke positie en kan Rusland haar berenvachtje nog redden.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *