LADEN

Typ om te zoeken

Geldontwaarding (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Geldontwaarding (Tom Lassing)

De Turkse president riep vorige week de bevolking op om massaal de eigen munt te steunen door het verkopen van buitenlands geld en goud. Heel wat vaderlandslievende Turken hebben hier gevolg aan gegeven. Ze steunen Erdogan door dik en dun en zijn nu een kwart van hun vermogen kwijt.
Ze hoeven er niet op te rekenen dat de staat of Erdogan hen zal compenseren voor het verlies.
Hun steun voor de staat heeft in het grote spel geen enkele zin gehad. De bedragen die op het hoogste handelsniveau rond gaan zijn door de hefboom waarmee de valutahandel werkt gewoon te groot.


De volgende strategie van Erdogan is nu om de bevolking zo bang te maken dat ze niet meer over de Lira durven te schrijven of spreken. Honderden mensen die op Internet / Social Media iets over de munt gezegd hebben worden nu aangeklaagd omdat ze landverraders zijn. Ineens is het hun schuld.
Erdogan zelf heeft immers geen schuld aan de crisis. Zoiets zou zijn ego niet aankunnen.
Met de vervolging van iedereen die over de munt schrijft probeert Erdogan een bankenrun te voorkomen. De kans bestaat namelijk dat de hyperinflatie uitloopt op een totale ineenstorting van de munt en het Turkse bankenwereldje.
Daar is niemand bij gebaat, maar het gevaar is nu wel enorm. Een manier om het gevaar te keren is om alles wat met de ontwaarding te maken heeft illegaal te maken, of je moet de rente enorm verhogen. Vooralsnog kiest Turkije voor de eerste optie. De dictator waardige optie.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *