LADEN

Typ om te zoeken

Geen winst maken

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Geen winst maken

winst

Winst maken is een dure zaak. Immers moet je over je winst belasting betalen. Geld dat je misschien beter had kunnen gebruiken om je onderneming verder te laten groeien. Meer kosten maken en dus in je zaak investeren is dus beter dan winst maken en als gevolg daarvan extra belasting opgelegd krijgen. Het is een simpele economische regel.
Amazon was het eerste wereldwijde bedrijf dat ook echt de regel had dat managers ontslagen werden als ze winst rapporteerden. Dan hadden ze immers het hun beschikbaar gestelde kapitaal niet maximaal ingezet.
De CEO van Amazon werd de rijkste man van de wereld die zijn rijkdom openbaar moest maken. Ondertussen stapelde het bedrijf verlies op verlies en groeide het bedrijf tegen de klippen op. Aandeelhouders Amazon zijn Jeff Bezos dankbaar voor zijn acties, ondanks dat het bedrijf extreem lang geen winsten maakte.
Tesla is ook zo’n bedrijf. Het heeft precies dezelfde doctrine.
Het werkt, maar… De investeerders moeten wel vertrouwen in je bedrijf houden. Wat pertinent niet mag gebeuren is dat je nieuwe aandelen moet uitgeven en dan echt moet verwateren omdat de aandelen ver onder intrinsiek aangeboden moeten worden.
Bij Tesla dreigt de opzet nu te mislukken. De koers van het aandeel is al meer dan 50% gedaald te opzichte van het hoogste punt.

Met iedere verdere daling van de aandelenkoers neemt de onrust toe. Door de aanhoudende verliezen is er op een gegeven moment wel nieuw geld nodig. Het uitbrengen van onevenredig veel nieuwe aandelen is onbespreekbaar. Het loslaten van de extreme groei ambities ook.
Perceptie management werkt zolang het goed gaat. Er is eigenlijk geen alternatief op. Het werkt, of het is over.
Alleen Apple heb ik ooit een alternatief zien gebruiken. Die gooiden de CEO (Steve Jobs) er uit. Ze gingen een paar jaar in ruste, waarbij de onderneming ontdaan werd van alle shit die te veel geld opslurpte. De resultaten waren natuurlijk waardeloos, maar het bedrijf overleefde. Daarna kwam de weggestuurde CEO terug en hij wist van het afgeslankte bedrijf alsnog het grootste bedrijf ter wereld te maken.
Dat is in mijn ogen het enige scenario waarmee Tesla kan overleven mocht niet heel snel de koers van de aandelen de weg omhoog terug gaan vinden. Geen leuke zaak voor de aandeelhouders, want die paar jaar opschonen van de onderneming gaat gepaard met zware koersoffers voor de aandelen.

Tags
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *