LADEN

Typ om te zoeken

Fraude bij prijsbepaling edelmetalen

Beleggers Nieuws Goud Laatste Nieuws Zilver

Fraude bij prijsbepaling edelmetalen

De goudbashers beginnen al snel te roepen dat de complottheoristen een excuus zoeken voor vier jaar koersdalingen in edelmetaal koersen. Het punt is echter dat ook de Zwitserse toezichthouder van mening is dat er mogelijk sprake is van samenwerking in het gesjoemel in de prijzen. Het gaat om een hele reeks van banken, waaronder Barclays, Deutsche Bank, HSBC, Julius Baer, Mitsui, Morgan Stanley en UBS. Niet uitgesloten wordt dat ook andere banken hier aan meegedaan hebben.
Nu ga ik er vanuit dat zo’n toezichthouder pas naar buiten komt met zo’n bewering als ze al daadwerkelijk de nodige aanwijzingen hebben dat er gesjoemel (een mooi woord voor fraude) heeft plaatsgevonden.
Ze moeten het alleen nog wel kunnen bewijzen.
Dat was ook het probleem van de ‘complottheoristen’. Je kan wel zien aan de koersvorming dat het niet kosjer is, maar hoe bewijs je dat het een gecoördineerde vorm van fraude is? Binnenkort komt de aanklacht voor de rechter. Deutsche Bank heeft al wat geld gereserveerd… Die zien de bui al hangen.
Overigens is ook in de VS de U.S. Department of Justice en de Commodity Futures Trading Commission aan het onderzoeken of er sprake is van fraude en ongeoorloofde prijsbepaling in de markt. In de VS liggen Barclay’s, Goldman Sachs, UBS, JP Morgan, Deutsche Bank, Credit Suisse, Societe General, Scotiabank en Standard Bank onder een vergrootglas.

goudfraude

– Zou een fraude ons verrassen? Neen, helaas niet. Binnen de edelmetalensector is al heel lang bekend dat de prijzen gemanipuleerd werden. Het werd alleen gesanctioneerd door de centrale banken. Illegale prijsafspraken zijn voor de genoemde banken ook niet nieuw. Libor maakte al duidelijk dat de banken er geen enkele moeite mee hadden om een markt volkomen naar hun hand te zetten. Het zou eerder verbazen als ze het niet gedaan hadden.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *