LADEN

Typ om te zoeken

Brexit in de sterren, EU adieu

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Brexit in de sterren, EU adieu

De Britten gaan voor eind 2017 in een referendum stemmen over een eventueel vertrek uit de EU. De timing kan haast niet beroerder zijn. Immers krijgt de grootste economie van Europa (Duitsland) nu enorme klappen door de uitgekomen fraude bij Volkswagen en daar bovenop de mogelijk fraude bij het toekennen van het voetbal WK van 2006. Waar blijft de degelijkheid van Duitsland op die manier?
Maar als dan de eerste economie stagneert en de tweede economie wil uit de EU vertrekken, waar drijft die EU dan nog op?
Op de economieën van Frankrijk, Italië, Spanje?
Dat lijkt me heel onwaarschijnlijk. Twee van de drie zijn erkend zwak en Frankrijk is zwak, alleen niemand wil het nog erkennen.
En zelfs al zouden alle ‘kleine’ economieën het heel goed doen, ze kunnen niet de grote vier op sleeptouw nemen. Daarbij is het de vraag of bijvoorbeeld Nederland wel economisch kan groeien als Duitsland krimpt. De Nederlandse economie is nogal afhankelijk van de Duitse.
Hoe moet de EU overleven bij een Brexit op zo’n cruciaal moment?

Symbolbild zum drohenden Brexit nach der von David Cameron angestrebten Volksabstimmung in Großbritannien zum Verbleib in der EU Europäische n Union: erodierende Flagge der EU und Facebook Dislike mit Daumen nach unten und Union Jack Symbol image to threat  after the from David Cameron desired Referendum in UK to Remaining in the EU European n Union Eroding Flag the EU and Facebook dislike with Thumb after below and Union Jack

Hoe dan ook gaat een dreigende Brexit onrust geven.
De EU heeft veel gebracht… Helaas was het niet alleen economische groei.
De aanhoudende crisis in (Noord) Afrika is deels te wijten aan de beschermende maatregelen die de EU steeds toepaste op eigen producten. Vooral de Europese landbouw heeft zwaar geprofiteerd ten koste van het welzijn van boeren buiten de EU. Die laatsten konden in de basis goedkoper leveren, maar werden buiten spel gezet door subsidies aan de landbouw in Europa. De Afrikaanse hongersnoden in de jaren tachtig waren zeker deels de schuld van in feite de economische boycot op landbouwproducten uit Afrika. Men verarmde daar en burgeroorlogen zijn dan geen toeval.
De EU heeft heel veel goodwill verspeeld door spilzucht en corruptie. Het niet gecontroleerd willen worden zegt eigenlijk al genoeg. De houding van EU-fielen als Verhofstadt, de Gucht en die Duitse tuinkabouter op wiens naam ik niet eens wil komen, heeft veel mensen doen beseffen dat het vooral ‘eigen portemonnee eerst’ is bij dat soort politici. Men heeft zich laten kopen door grote multinationals. De TTIP overeenkomst moet er nu nog nét doorgedrukt worden en dan kan het wel eens over zijn voor de EU.
Of TTIP daarna dan nog bestaat, is de vraag.
De vraag is ook hoe we gaan afbouwen. Blijft er een politiek verband bestaan, maar geen economisch? Valt de economische EU uiteen in verschillende blokken, waarbij een Noord en Zuid blok heel logisch zijn en waarbij landen als Groot Brittannië en Denemarken mogelijk buiten de boot vallen?
En blijft de euro wel bestaan? Als immers de economische samenwerking vervalt, komen er dan ook niet meerdere munten in de verschillende blokken?

Het zou goed zijn als de EU zich daar op voorbereid. Een fall back scenario. Men doet dat echter niet, omdat ze vanuit de EU in feite Europa willen gijzelen. Ze doen het voorkomen alsof er geen weg terug is. Er is echter wel een weg terug, goedschiks, danwel kwaadschiks. In de Arabische landen hadden we de Arabische Lente. De vraag is hoe we het Europese seizoen gaan noemen.
Positief als ik ben hoop ik op de zomer, maar eerlijk gezegd is de kans groter dat het een Europese winter gaat worden.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *