LADEN

Typ om te zoeken

FED beleid is failliet (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

FED beleid is failliet (Tom Lassing)

De kern van het FED beleid is sinds de uitbraak van de crisis in 2008 de verlaging van de rente geweest. Dat in combinatie met het creëren van nieuw geld moest de economie een boost geven en die boost moest dan vooral komen vanuit het feit dat de maatregelen de dollar minder waard maakten ten opzichte van andere munten.
Helaas is het beleid mislukt.
Een gemiddeld Amerikaanse gezin heet nu een inkomen dat jaarlijks 2500 dollar lager is dan in 2007.
Het beleid kon ook niet lukken en ook de FED wist dat wel.
Immers kon de VS de concurrentie met bijvoorbeeld China al niet aan. De verlaging van de rente was er vooral om de wisselkoers van de dollar ten opzichte van andere valuta te verlagen, niet zo zeer om de kern van het probleem aan te pakken. De goedkopere dollar zou de Amerikaanse economie steun moeten geven. Maar al snel bleek alleen de renteverlaging niet voldoende. Men ging daarom ook geld scheppen, maar zelfs dat hielp niet.
Zeker niet toen ook China, Japan en de EU begonnen met dezelfde strategie van renteverlagingen en geld scheppen.
In feite is dat de luie manier om problemen op te lossen en als iedereen dat doet ben je aan het eind even ver en nog slechter af.
We zijn nu op het punt gekomen dat het er op en er over wordt voor China.
Dat land komt nu door de toegenomen schulden zo in de problemen dat ze hetzelfde als de FED gaat doen, alleen dan écht groot. Naar verwachting gaat de Yuan devalueren met een procent of 40.
Het is voor China de enige manier om de enorm uit de hand gelopen schulden minder waard te laten worden, zodat ze minder zwaar op de economie drukken.
Amerika zint het niet, maar wat doe je er tegen?
China hoeft zich van de VS niet veel meer aan te trekken. Het is nu sterk genoeg om een eigen koers te varen. Economisch en militair. We zien beide tegenwoordig terug.
De VS kan in beide gevallen niets tegenover de stappen van China stellen. De rente verlagen en nog meer geld creëren is geen optie meer voor de FED. De FED heeft nooit de samenwerking met de politiek gezocht richting economische hervormingen en politieke aanpassingen om de economie te verbeteren. Men beloofde politici een pijnloze oplossing. Het wordt nu steeds duidelijker dat die pijnloze oplossing slechts hooguit een uitstel van de pijn is.
Er is voor de VS geen andere monetaire en pijnloze manier meer om zich tegen een devaluatie van de Yuan te beschermen. Die verlaging van de Yuan zal de concurrentiepositie van China enorm gunstig beïnvloeden. Chinese producten gaan enorm veel goedkoper worden. Dat zal zijn invloed zeker gaan hebben op de andere economieën.
Hoe moet de FED daar nog op reageren?
Ik vrees dat ze dat zelf ook niet weten. Het enige dat ze nu nog hebben, is dreigen. Het is vooral bluf. Als China eenmaal haar stappen neemt, dan is dat gewoon een voldongen feit en meer niet. Zou de VS nog meer dollars gaan drukken, dan loop je de kans dat er toch een moment ontstaat dat het vertrouwen wegvalt. Dat zou pas echt een ramp zijn.
Daarom is het nu voor de FED vooral hopen dat de impact van een Yuan devaluatie niet te ernstig voor de Amerikaanse economie gaat zijn. De renteverhoging waar de FED al heel het jaar mee dreigt, die kan in feite niet komen. Het zou waanzin zijn dat door te drijven. Het is de bluf waarmee de FED hoopt dat ze genoeg is om alles in toom te houden.
Het beste wat de FED in feite zou kunnen doen, is niets.
Die uitspraak moet ik herroepen… Het allerbeste wat de FED kan doen, is zichzelf opheffen. Helaas is dat out of the question.
Uiteindelijk is de FED slechts de dokter die een paar pilletjes heeft. Alles wat je hebt moet met die paar pilletjes worden opgelost. Maar verder dan die pilletjes voorschrijven kan de dokter niet. De oorzaak wegnemen is iets wat niet in het pakket zit.
Zelfs de FED heeft nu aangegeven dat de politiek nu met een oplossing moet komen.
Zo wanhopig zijn ze nu geworden.
In feite was het altijd daar waar de basis van de oplossing zou moeten liggen. Maar iedereen wilde zo graag pijnloze oplossingen en die wonderpillen, die leken zo mooi.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *