LADEN

Typ om te zoeken

Europees energie beleid

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Europees energie beleid

energiebeleid

Helaas is een goed doordacht Europees energie beleid tot op heden vrijwel onmogelijk gebleken. De belangen van de verschillende lidstaten liggen te ver uiteen. Eigenlijk gek, want juist een goed doordachte mix aan energiebronnen zou Europa veel zelfstandig kunnen maken.
Moeten we allemaal aan de kernenergie omdat Europa ons dat oplegt? Neen!


Maar de landen in Europa zouden er goed aan doen te kijken wat ze individueel kunnen bijdragen aan het grotere Europese beleid. Daarvoor heb je dan eerst een landelijk beleid als uitgangspunt nodig.
Waar staan landen als België en Nederland eigenlijk voor?
Qua zonne-energie liggen we redelijk, qua windenergie liggen we redelijk. We kunnen bodemwarmte gebruiken, we hebben veel kennis in huis. We hebben enorme hoeveelheden aan bio afvalproducten en we hebben veel water.
Kijken we naar Frankrijk, dan is dat land al lang geleden overgestapt op vooral kernenergie. Waarom zouden België en Nederland dat dan ook moeten doen? Zouden wij niet veel beter, net als Duitsland, Denemarken en Noorwegen kunnen inzetten op vooral duurzaam? Daar waar we het in het begin niet redden kan de Franse kernenergie onze back up zijn.
In een later stadium, als onze duurzame oplossingen hun rendement opleveren, kan Frankrijk onze energie gebruiken om zelf eventueel over te stappen op andere vormen van energie opwekking.
Dat kan misschien ook duurzaam worden, maar zou ook thorium kunnen worden.
Binnen Europa zouden we zo bepaalde voordelen voor heel Europa kunnen laten werken, in plaats van overal de totale mix te moeten blijven ontwikkelen.
Spanje is perfect voor zonne-energie. Waarom zou dat land dan niet vol daarop inzetten en haar energie omzetten in waterstof dat ze kan uitvoeren naar andere landen binnen Europa?
Ik heb veel commentaar op Europa, maar juist hier zou ze wat nadrukkelijker positief aan het werk kunnen gaan.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *