LADEN

Typ om te zoeken

Engeland kiest voor de harde Brexit (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Engeland kiest voor de harde Brexit (Tom Lassing)

Met de speech van de Britse premier eerder deze week is duidelijk geworden dat het een harde Brexit gaat worden. Het Verenigd Koninkrijk breekt met Europa en wil vanaf een onafhankelijke positie deals met landen gaan sluiten.
De vraag is of Europese landen bereid zijn om aparte afspraken met het VK te maken. Een deal tussen Nederland en het VK zal al snel Europese goedkeuring moeten krijgen. Engeland kan dus wel hopen op individuele deals met landen, maar of dat wel gaat, dat is de vraag.
Vooralsnog wil het Verenigd Koninkrijk eerst snel met Trump een deal maken.
Daarbij hoop ik voor ze dat ze hun land niet in de uitverkoop doen. Trump wil in het begin vooral laten zien dat hij een stoere jongen is en naait je zonder enige wroering een oor aan.
Het is geen prettig moment voor de Engelsen. Binnen hun Verenigde Koninkrijk zitten de Schotten en Noord Ieren niet te wachten op de harde Brexit. De kans bestaat dat dit Verenigde Koninkrijk als gevolg hiervan toch uiteen gaat vallen. De Schotten willen immers graag deel van Europa blijven uitmaken.
Europa zou naar mijn idee de Engelsen de nodige ruimte moeten geven. Niet alleen is dat beter voor de handel, maar niemand heeft er wat aan als de verhoudingen naar de knoppen gaan omdat de politiek een andere koers wilde varen dan de bevolking. We weten donders goed dat wat in Engeland gebeurde ook kan gebeuren in andere landen.
Waar ik bang voor ben, is dat de Europese politici de zaak op de spits willen drijven omdat ze dan kunnen laten zien hoe rampzalig een vertrek uit Europa is.
Mijn angst is dat de bevolking als reactie daarop nóg meer gaat inzetten op het snelle vertrek vanuit Europa voor meer landen. Het punt is, samenwerking in Europa is een goed idee. De EU is een slechte uitvoering van dat goede idee. Wil je dan Europa kapotmaken, terwijl je de EU zou moeten treffen?

Tags
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *