LADEN

Typ om te zoeken

Energie neutrale wijk is technisch mogelijk (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Energie neutrale wijk is technisch mogelijk (Tom Lassing)

Uit onderzoek van het Europese innovatieprogramma REnnovates blijkt dat bestaande wijken energie neutraal maken mogelijk is, maar vooralsnog wettelijk niet toegestaan.
Letterlijk is het zo dat de huidige wetgeving deze technisch mogelijke opzet op energiegebied niet toestaat.
Niet zo gek overigens, want de wetten rondom de energievoorziening zijn tot stand gekomen toen energie nog vrijwel een monopolie positie voor de energiemaatschappijen was. Die monopolisten hebben toen een grote invloed op de wetgeving gehad en de wet werd geschreven op basis van het feit dat onze energie geleverd werd door deze grote bedrijven.
Nu iedereen met enkele zonnepanelen energieleverancier kan worden, is een eerste probleem ontstaan en nu we technisch hele wijken energie neutraal kunnen gaan maken door naast zonne- en windenergie ook gebruik te maken van geo-energie en een micro elektriciteitsnetwerk, dreigt een veel groter probleem te ontstaan. De energiemaatschappijen staan er nu op dat de bestaande wet gehandhaafd gaat worden en energie neutrale wijken verboden worden. Immers worden de elektriciteitsleveranciers vrijwel overbodig als we de euvele moed gaan hebben om hele wijken energie neutraal en in feite onafhankelijk van externe leveranciers te maken.

De grote energiemaatschappijen zijn dan alleen nog maar goed om een steeds kleiner wordende markt te bedienen en eventueel in de winter en op incidentele momenten in te vallen. Die winter problemen zullen vervolgens gaandeweg ook wel door de wijken zelf opgelost gaan worden. Daarop kunnen ze dus als bedrijf op de lange termijn geen winstgevend bedrijfsmodel creëren. Dat de energieleveranciers dus tegenspartelen is geen verrassing, we praten over hun overleven in een nieuwe realiteit.
Wat de energiemaatschappijen willen, is dat zij die wijkenergieneutraliteit alleen maar mogen aanbieden. Je koopt het dus in bij de elektriciteitsmaatschappij. Dat is echter niet wat nu ingezet wordt, want zonnepanelen zijn vooral van de mensen zelf. De elektriciteitsmaatschappijen zouden dat graag anders zien. Hun model is haalbaar als elektriciteitsopwekking weer helemaal ‘hun’ ding wordt. Dat je dus een abonnement op hun product gaat nemen. De geest van het zelf opwekken is echter uit de fles en persoonlijk hoop ik dat de elektriciteitsbedrijven hun campagne om in de toekomst weer energie monopolist te worden zien stranden.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *