LADEN

Typ om te zoeken

Energie transitie hype of noodzaak?

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Energie transitie hype of noodzaak?

zonneveld, energietransitie

Met alle fake news en misinformatie in de wereld is het bijna zo dat alle belangrijke trends onder discussie staan. Er is altijd wel een actiegroep of complottheorie voorradig om welke beweging dan ook tegen te spreken.
Een interessante discussie is die over de energie transitie.
Ineens is zelfs kernenergie weer bespreekbaar en dat is meer dan opmerkelijk. Kernenergie is namelijk niet iets dat veel commerciële partijen kunnen brengen. Deze markt is in handen van enkele partijen die ieder in hun markt een monopolie hebben.
Ik weet niet hoe het met u is, maar ik heb een hekel aan partijen die een monopolie hebben. Ze brengen eigenlijk altijd misinformatie in de markt en hun werk is vaak beneden alle peil, maar wat doe je er tegen, ze zijn de enige aanbieder en vaak zijn ze mede daarom ook veel te duur.
Dát is ook een nadeel van kernenergie.


Een veelal over het hoofd gezien nadeel van kernenergie.
De realiteit is dat olie, kolen en gas niet alleen eindig zijn, maar we kunnen redelijk inschatten wanneer de problemen gaan ontstaan. Dat is namelijk al ver voordat het ook echt op zal zijn, op het moment dat de productie de vraag niet meer aan kan.
Hoewel fracking nu al sinds 2006 enige soelaas bracht, heeft fracking ook de nodige nadelen. Vraag de consumenten in de buurt van frackinggebieden maar. Hun grondwater is vaak vervuild en in de VS is zelfs een stad waar na de fracking nu ook het water uit de kraan kan branden. Door de scheuren in de bodem heeft het gas het grondwater bereikt.
Het is dus altijd wat, zoals ik eerder deze week al schreef.

Ook voor het milieu moeten we gaan kijken naar alternatieven. Ik denk dat de argumenten om over te stappen op verkeerde gronden gevoerd worden. Kijk bijvoorbeeld naar fijnstof. Het is totaal geen argument in de discussie, maar voor ultra fijnstof vanuit toevoegingen aan onze brandstof zijn een sluipende moordenaar. Vrijwel niemand heeft het er over, maar het is een urgent probleem en we kunnen dat probleem enorm verminderen door af te stappen van fossiele brandstoffen voor onze auto’s, vliegtuigen en schepen. De oplossing is elektriciteit of waterstof, als we dat dan maar duurzaam opwekken.
Dat is voor mij een belangrijke reden dat ik zo’n fan ben van zonneparken. We moeten namelijk de energie transitie in. Vergeet die BS over het klimaat. Dat is echt het verkeerde argument. Ultra fijnstof zou u ’s nachts uit uw slaap moeten houden.
Kijk hier hoe u een mooi rendement uit de komende transitie kunt halen. Die transitie komt er namelijk wel, wat de argumenten ook zijn.

Tags
Vorig artikel
Volgend artikel

4 Reacties

 1. Paul 24 juli 2019

  “Vergeet die BS over het klimaat” Tom, je bent toch niet langzaam een draai aan het maken?

  Beantwoorden
 2. Jan van Dooren 24 juli 2019

  Tom,
  Ik ben ook een voorstander van “zonne-parken” maar dan niet in de polders waar het meestal regent maar wel in zonne-landen als Spanje of Noord-Afrika. Opslag van tijdelijk overtollige energie kan in Spanje in stuwmeren in de Pyreneeën duizend meter hoog. Batterijen zijn te duur. Spanje is politiek stabieler dan Noord-Afrika.
  Wanneer richten we samen een EuroSun energie-bedrijf op ? Subsidies hebben we niet nodig. Wel moed en organisatie-talent.
  Beste groeten
  Jan van Dooren

  Beantwoorden
 3. Theo Benschop 24 juli 2019

  Al Gore Safe the planet want stijgende zeespiegel door het Zwarte Goud van de fossiele brandstoffen.

  Dus ik bel even de regeringsleiders, zodat de regeringsleiders de planeet gaan redden…

  O nee, laat ik dat in de historische crisis in de Trias Politica in het Anglo-Amerikaanse militaire Checks and Balances system of the Mutual Assured Destruction of the self to create enemies in de christelijke Nieuwe Wereld boven de oude wereld van de soevereine indigenous people maar niet doen,

  want iedereen weet regeringsleiders leiden van alles , maar niet de wereld,

  daar nu eenmaal regeringsleiders in hun ivoren torens tot het einde der tijden met hun eigen politieke agenda spelletjes bezig zijn.

  Dus ik maak in de historische crisis in de Trias Politica in het Anglo-Amerikaanse militaire Checks and Balances system of the Mutual Assured Destruction of the self to create enemies in de christelijke Nieuwe Wereld boven de oude wereld van de soevereine indigenous people een alarmerende film over

  Safe the planet!

  met de argumenten waarover de regeringsleiders een keertje op een achtermiddag van een blauwe maandag hun licht kunnen laten schijnen om de planeet een keertje op een achtermiddag van blauwe maandag te redden.

  Energie transitie hype of noodzaak?

  Wat mij betreft is een energie transitie maar dan ook in het geheel niet noodzakelijk.

  Ik woon in een flat waarin de boven- en onderburen de verwarming dusdanig hoog hebben staan dat ik eigenlijk min of meer nooit gas voor de verwarming uit Slochteren nodig heb, en ik ga graag in zee met de specialisten van de NS die ooit het monopolie op de rails had, maar die nu in de ivoren torens van Utrecht druk bezig is om duurzaam de tijd te verdoen met het Follow de rekeningen van NS naar Pro Rail en uiteraard visa versa, vraag niet hoe het kan, maar profiteer hier duurzaam van.

  En nu heb ik op internet gelezen dat de hele wereld bezig is met een Follow the Energie transactie van kolen e.d. naar het schone gas, behalve Follow Gekke Henkie Nederland die op 2 kilometer afstand van het UN PEACE PALACE onder de kaasstolp van het Binnenhof met een Follow de politiek gemotiveerde visie op zoiets simpels als een kilo Zwart Goud van SHELL niet afhankelijk wil zijn van Follow dictator Poetin van het Rijk van het Evil van de mensen van het Rode Gevaar!

  Zodat Nederland de eerstvolgende 100 jaar nog niet klaar is met de provincie Groningen, zodat van Nederland dan ook niet anders dan een Follow de politiek gemotiveerde visie op het Zwarte Goud van SHELL verwacht kan worden.

  Hetgeen wat de heer Jan van Dooren in het gratis licht van de de gratis zon over EURO,

  weg met de EURO, wij gaan in de UNITED DIVIDED BREXIT verder met het links rijden, met het achterlijke continent Eurasia met de achterlijke ivoren torens in Brussel hebben wij in de achterlijke ivoren torens in Londen niets meer te maken, zodat voor ons de weg vrij is gekomen om een mooie koloniale deal te sluiten met de heer Trump.

  Sun energie-bedrijf meldt klinkt in het gratis licht van de de gratis zon als muziek in de oren, zodat ik op deze plaats in het gratis licht van de gratis zon 20 euro investeer in alleen al de naam.

  Beantwoorden
 4. Eddy 24 juli 2019

  Een productielijn die maar voor 20% gebruikt wordt moet al een buitengewoon hoge toegevoegde waarde hebben in een markt-niche. De “energie transitoren” van links, in casu windmolens en zonnepanelen, produceren ook maar voor 20% van de nominale capaciteit, maar dan niet met die hoge toegevoegde waarde, maar helemaal onderaan de productie-keten, en met een duizelingwekkend grote minwaarde op de koop toe. Energie is een basis product, de prijzen van alle andere goederen worden door een hogere energie- en grondstofprijs exponentieel verhoogd. Bovendien, wat met de petrochemie ? Wat met de petroleum raffinaderijen ? Heeft ooit iemand even stil gestaan wat het abrupt, zonder beter en goedkoper alternatief, beëindigen van dit tijdperk van petrochemie en nucleaire basisenergie voor catastrofale gevolgen heeft ? De wereldbevolking is gegroeid van 1 naar 7 miljard net door de petrochemie. Het weer, bewust, reduceren van de wereldbevolking naar 1 miljard kan passen in een Mother-Earth gedachte, maar is op z’n minst luguber te noemen..

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *