LADEN

Typ om te zoeken

Een nieuwe samenleving

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Een nieuwe samenleving

samenleving, samen, ambitie

Als we vandaag zouden beginnen met een samenleving op te bouwen, zonder historie en alles kan…
Hoe zou u die samenleving dan er uit willen laten zien?
Iedereen gelijk en even rijk?
Iedereen gelijke kansen, maar pak je kans of laat hem lopen, ieder voor zich.
Een kleine overheid en veel macht bij bedrijven?
Een grote overheid en veel macht bij het volk?
Of welke andere opzet?

Hoe zouden we het eigenlijk willen hebben als we het voor het zeggen hadden?

Stel even dat u door geboorte of ongeluk invalide bent, hoe moet die ideale samenleving daar dan mee omgaan? Moet de samenleving opdraaien voor de zwakkeren, of liever ieder voor zich en niemand is verantwoordelijk voor een ander?
Wil je in die nieuwe samenleving extreem rijken hebben? Een paar honderd personen die letterlijk de helft van alles bezitten?
Of wil je dat juist pertinent niet? Hoe ga je dat dan realiseren zonder extreem ambitieuze mensen enorm ongelukkig te maken?

Is het niet eens tijd dat we onze ideale samenleving eens op papier zetten? Alleen dan kan je ook in de realiteit werken richting een situatie die de ideale situatie wat beter benadert dan dat ze nu doet.
Natuurlijk is het zo dat nooit ‘iedereen’ dezelfde droom voor een ideale samenleving heeft. Wie nu gezond, rijk en machtig is, die wil het niet anders hebben dan dat het nu is. Wie nu goed opgeleid en gezond is, die heeft niet altijd aandacht of inzicht in hoe het is voor mensen die deze voordelen nu niet bezitten.

In mijn visie biedt die nieuwe samenleving mensen met ambitie een uitdaging, maar moet er tegelijk een heel leefbare situatie bestaan voor hen die, om welke reden dan ook, die ambitie missen.
In mijn ogen zou er geen almachtige overheid moeten zijn, maar moet de macht liggen in de handen van de bevolking. Het Zwitserse model van volksraadplegingen staat mij enorm aan. De overheid moet uitvoeren, maar mag niet bepalen. Dat bepalen moet vanuit het volk komen, en moet via volksraadplegingen beleid worden.
Persoonlijke rijkdom zou via extreem hoge belastingen beperkt moeten worden tot een bepaald niveau. Als je nu ter waarde van meer dan 10 miljoen bezit dan zou over het meerdere wat mij betreft een belasting van 90% geheven mogen worden. Ik zie namelijk niet in waarom je meer geld of kapitaal zou moeten bezitten. Al dat meerdere zou de brede samenleving moeten toekomen. Misschien niet altijd individueel, maar je kan ook mooie dingen doen van belastinggelden.
In mijn ogen is het succes van bedrijven als Google, Amazon, Microsoft, Apple, Alibaba en hun CEO’s, etc. geen winst voor de wereld geworden. Die bedrijven hebben enorm veel lokale bedrijvigheid en banen gekost. Al dat kapitaal dat voorheen bij heel veel mensen breed in de samenleving ondergebracht was, is nu in handen van enkele topmannen en extreem rijke bedrijven gekomen. Die paar ondernemers weten eigenlijk niet goed wat ze met al hun geld moeten doen. Wil je het als ondernemer nu maken in de huidige wereld, dan moet je bij hen in beeld komen en van hen een paar miljoen startgeld krijgen. Met dat geld kan jij starten en die rijke mannen worden nog weer heel erg veel rijker. Neem ze hun aandelen en kapitaal af en maak het public domain en zorg dat de dividenden de samenleving ten goede komen. Zo kan je werken naar die ideale samenleving die we eerst eens moeten vastleggen.

Is het onderhand niet eens tijd voor een moderne Das Kapital?

Kijk ook eens op Toscali.nl

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *