Zo’n uitdrukking kan alleen maar vanuit een waterland komen. Wat is nu toch ‘onder water staan zullen mensen uit andere landen denken…’ Het gaat hier om de huizen waarop een hypotheek rust. In Nederland is nu een kwart van de huizen minder waard dan de hypotheek die er op rust.
De vraag is dan natuurlijk wat die waarde precies is. Immers wordt uiteindelijk de waarde vastgesteld als een verkoper en koper een deal gemaakt hebben. Dat is de reële waarde. Tot dat moment moet je het maar doen met schattingen.
Die kunnen er soms behoorlijk naast zitten
Zo verkocht hier in het buitengebied iemand zijn huis en binnen vier dagen zes gegadigden en de eerste vrijdag het huis al verkocht voor de vraagprijs. Een tweetal dagen later iemand aan de deur die 50.000 meer bood…
Wat is dus waarde precies?
Maar is het een ramp dat de hypotheek onder water staat?
In feite niet, zo lang de rente en aflossing maar keurig betaald worden. Immers is er dan ook geen kans dat de woning op de markt komt en er na de verkoop een restschuld over blijft. Een restschuld hoeft ook nog geen enorm probleem te zijn, als je die als consument nog kunt betalen via rente en aflossing.
Het wordt pas echt een probleem voor de bank als de restschuld blijft en de persoon in kwestie failliet gaat. En zelfs dan weet de bank er nog vaak aardig uit te springen.
De hypotheken markt voor particulieren is niet zo’n acuut probleem. Als je bank bent, dan heb je wel andere zorgen.
Banken vertrekken namelijk sneller een lening van 100 miljoen, dan één van 200.000 euro.
Dat heeft alles te maken met de spreekwoordelijk bavianenberg waarop bankiers zitten.
Kom je voor een lening van 200.000, dan kom je bij een baviaan onder aan de berg. Die baviaan heeft altijd een baviaan boven zich die wil laten merken dat hij belangrijker is. En boven die baviaan zit er nog wel één die dat ook nog wil.
Maar kom je om een lening van 100 miljoen, dan kom je bij de baviaan boven aan de berg uit. Er is niemand die hem tegenspreekt. Die bovenste baviaan die wil scoren met de grootste leningen. Daar krijgt hij ook bonussen over. Daarom gaat de bank nat op dat soort leningen en vrijwel nooit op een hypotheekleninkje van een paar ton. U en ik, wij komen gewoon bij de verkeerde bankbaviaan uit!