LADEN

Typ om te zoeken

Dit is opmerkelijk

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Dit is opmerkelijk

geld

In Nederland is geen veilige deposito bank toegestaan, want zo’n veilige bank zou de onveilige banken in gevaar brengen.
Lees dat gerust nog eens.
Is dat niet te gek voor woorden?
Heb ik dat gezegd? Neen!
De strekking van deze woorden komen uit het rapport van de WRR raad.
Hun woorden waren letterlijk:
“Belangrijker nog is het feit dat het huidige financieel systeem instabiel kan worden door het creëren van een veilige haven meer zegt over het huidige systeem dan over het alternatief als zodanig.”

De WRR geeft vervolgens geen mogelijkheden om tot die veilige depositobank te komen. Iets dat we als spaarders graag zouden moeten willen, want op dit moment is uw spaargeld totaal niet veilig bij de huidige banken.
Er zijn hier twee reële gevaren te benoemen:

  1. Een bank kan omvallen, waarna deze omvallende bank andere banken in haar val meetrekt. Het garantiefonds dat uw spaargeld tot 100.000 euro per persoon garandeert is niet onbeperkt groot. Als de pot leeg is, heeft de rest pech. Als u dus klant was van de eerste bank, dan heeft u geluk. Bent u klant van de volgende omvallende bank, dan kan het zijn dat er geen geld meer voor de afgegeven garantie aanwezig is. U bent dan uw spaargeld simpelweg kwijt. Het beste houdt u dus uw spaargeld bij de zwakste bank aan… Dat is toch wel één van de vreemdste adviezen die ik ooit heb moeten geven.
  2. De waarde van de euro kan enorm wegvallen. Daar helpt geen depositiebank tegen. Als u bang bent voor dit scenario, dan koopt u beter goud of zilver en dan ook echt het fysieke goud en zilver, geen papieren beloftes. Degene die een papieren belofte afgeeft kan immers failliet gaan waarna de papieren belofte ook niets meer waard is.

De Nederlandse politiek moet zich nu uitspreken over het eventueel oprichten van een veilige depositobank, desnoods een staatsbank van die orde. De discussie daarover gaat deze zomer beginnen.

De Stichting Full Reserve is de aanjager geweest van deze discussie en ze verdient hier de nodige krediet. Hun financiële situatie is door alle werk precair geworden.
Als u waarde ziet in hun activiteiten en in de gelegenheid bent om hun slagkracht enigszins te vergroten met een donatie, dan stellen ze dat zeer op prijs. Ieder bedrag is welkom.

Dit kan op rekeningnummer NL91 BUNQ 2290 8861 30 ten name van Stichting Full Reserve. Bij voorbaat dank.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *