LADEN

Typ om te zoeken

De voedselketen kan efficiënter

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De voedselketen kan efficiënter

Een analyse van de Rabobank laat zien dat de voedselketen in Europa alleen al 10 miljard euro kan bezuinigen door beter (samen) te werken.
Vooral tijdens transport en opslag gaat veel verloren. Voedsel raakt gekneusd of beschadigd en raakt onverkoopbaar.

De verkopende partijen vinden het prima, want omdat dit het geval is, wordt er standaard meer besteld. Men houdt er al rekening mee dat een deel verloren gaat.
Maar het kan dus allemaal veel effectiever door met meer zorg spullen te versturen. Uiteindelijk wint iedereen daar dan bij, want er moet steeds meer voedsel komen omdat de wereldbevolking maar blijft stijgen. Minder verlies van voedsel is dus een enorme winst, want de hoeveelheid aan productieruimte en vervoerruimte hoeft niet omhoog om netto toch meer opbrangst over te houden.
Het oogsten en behandelen moet dus slimmer gaan gebeuren. Dat gaat ongetwijfeld een forse investering vergen. De ontwikkeling van slimmere methodes is echter een industrie op zich en kan werk bieden aan bijzonder slimme en creatieve mensen.
Ook moet de versheid en als het kan ook de kwaliteit beter gemonitord worden. Ook dat vergt een verdere ontwikkeling van technieken. De houdbaarheid van producten kan op meerdere manieren beter gemaakt worden. Je kan via gentechnieken het product veranderen, maar je kan ook de condities waaronder je de producten opslaat en vervoert verbeteren. Dat laatste is minder ingrijpend en maatschappelijk veel minder beladen.
Hoe kan de sector inspelen op de gewenste veranderen? Belangrijk is vooral dat ze elkaar in de keten gaan vinden in de wens het beter te gaan doen. Een sterke keten van bedrijven die uiteindelijk effectiever werken zal het beter doen dan een keten van verspillers. Door al in een vroeg stadium te zoeken naar verbetering kan een voorsprong verkregen en behouden worden.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *