LADEN

Typ om te zoeken

De tuin aanpassen

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De tuin aanpassen

wateropvang, overstroming, regen

Vooral voor wie in de bebouwde kom woont, kan het aanpassen van de tuin wel eens maatschappelijk heel belangrijk worden. Het aanpassen van uw tuin kan dus wel eens een belangrijke investering worden.
Zoals u weet en ziet, verandert het weer nogal. We zien meer droogte periodes en we zien meer enorme hoosbuien als het dan eindelijk weer regent.
Vooral dat laatste kan een acuut probleem vormen.
Als er ineens veel regen valt dan kan het riool het niet aan en ontstaan er overstromingen. Natuurlijk zal in veel gevallen de verzekering de financiële gevolgen wel oppakken, maar de ellende die u er van heeft kan de verzekeraar met geen enkel bedrag compenseren.
Het is dus zaak deze ellende voor te blijven.
Iedere verbetering helpt, maar het is vooral nuttig als we massaal onze tuinen en stoepen aanpassen.
Ook uw gemeente moet dus gekieteld worden om aanpassingen te doen.
Wat kunt u zelf doen:

 • U kan tegels vervangen door “open tegels” of liever nog, gewoon tuin.
 • U kan in uw tuin een verlaging aanbrengen waarheen water kan stromen. Liever daar naar toe, dan naar onder uw huis.
  Wat kan de gemeente doen:
 • Onder de stoep kan een reservoir aangebracht worden. Ik heb zelf een soort krat als voorbeeld liggen. Een halve meter dik en hol van binnen. Leg dat onder de “open” stoep en water kan daar in grote hoveelheden opgevangen worden, waarna het verder de grond in kan sijpelen. Dat is dan ook nog eens goed voor het grondwater, maar ook goed voor het riool. Als het immers met bakken tegelijk uit de lucht komt vallen, dan zal eerst die opvang onder de stoep vol lopen daar waar die opslag ook aanwezig is. Daar waar het er niet is, zal het regenwater direct in het riool lopen. Door de opvang in de bakken kan de totale waterstroom richting riool al gehalveerd zijn. Als dan de opvang onder de stoep vol is, dan is hopelijk de bui ook al bijna voorbij.
  Hoe dan ook, actief beleid is hier noodzakelijk.
  U kan natuurlijk zelf wat doen zonder overleg met anderen, maar beter is het om samen met de wijkgenoten actief aanpassingen in de eigen tuin te doen en te vragen naar aanpassingen vanuit de gemeente.
  Uit haarzelf doet de gemeente vaak niet zo veel. De meeste ambtenaren wonen niet in de gemeente waar ze werken. Ze hebben dus vaak ook geen weet van de acute problemen tenzij ze het toevallig in de krant lezen of ze het van klagende bewoners horen.
  Je moet je dus laten horen.
  Voor mij persoonlijk was de keuze voor mijn huidige huis bewust ook bezien vanuit kans op overstromingsrisico. Mijn huis ligt op een zandbank en de tuin loopt af naar achteren. Die luxe had ik om daarop mijn huis te kunnen uitkiezen. Daarbij woon ik buiten de bebouwde kom. Het regenwater kan al prima mijn tuin inlopen en dan wegzakken. Er ligt zelfs een zinksloot om de tuin heen. Ook heb ik al drie regentonnen staan om regenwater in op te vangen. Ook dat is in uw tuin misschien een mogelijkheid. Alle beetjes helpen en daarmee is er tevens water beschikbaar om aan de planten te geven.
Tags

1 Reactie

 1. Tuinman 4 januari 2020

  Sommige van deze aanpassingen zijn nog toekomstmuziek, maar ontwikkelingen gaan snel. Zoek voor meer informatie op internet met de termen uit het bovenstaande rijtje en deze zoektermen: domotica, smart home, huisautomatisering, levensloopbestendig wonen. De aanpassingen in de tuin zijn meestal goed zelf te doen, mits u nog goed ter been bent. Kijk anders in uw omgeving of u hulp kunt vragen. Ook via de WurkJouwer en VLAM is het mogelijk hulp te vragen.

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *