LADEN

Typ om te zoeken

De toezichthouders willen een sandbox creëren (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De toezichthouders willen een sandbox creëren (Tom Lassing)

Kom je op dit moment bij de toezichthouder met een nieuw idee in de financiële markt, dan kunnen ze je geen enkele toezegging doen over het feit of het al dan niet legaal is wat je doet. Je loopt dus kans dat je vol goede moed begint en dat ze dan over een half jaar besloten hebben dat de opzet die je gekozen hebt vergunningplichtig is en jij hebt al een half jaar geen vergunning, dus krijg je een enorme boete.
Bedrijf kapot en het idee wordt gekopieerd in het buitenland waar er helemaal geen vergunningsplicht geldt en ook niet gaat gelden.
Eindelijk heeft zelfs de toezichthouder (AFM en DNB) doorgekregen dat ze zelf momenteel het grootste struikelblok voor vernieuwing in de markt vormen. Nederland blijft achter omdat je hier als creatieve ondernemer geen rechtszekerheid hebt in de financiële sector.
Ze willen nu dus een sandbox (zandbak) creëren al waar je kan experimenteren met je nieuwe product, zonder het gevaar dat je achteraf geconfronteerd gaat worden met een enorme boete en strafrechtelijke vervolging vanwege het feit dat ze ineens besluiten dat er bepaalde of andere regels voor je gelden.
Een goede zaak, want dan kan je als ondernemer met een beetje meer rechtszekerheid aan de slag.
Het document “Meer ruimte voor innovatie in de financiële sector: Vervolgstappen markttoegang, vergunningen en toezicht” is als bijlage bijgevoegd bij een gisteren verstuurde brief van minister van Financiën Dijsselbloem aan de Tweede Kamer.
De nieuwe manier van werken is ook voor de toezichthouder veiliger. Die durfde immers in het verleden ook niets toe te zeggen aan creatieve ondernemers uit angst voor presedentwerking en het doen van toezeggingen die de toezichthouder weer schadeplichtig kon maken.
Zo kwam de ontwikkeling van financiële vernieuwing helemaal vast te zitten en dit is een goede stap om hier los van te komen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *