LADEN

Typ om te zoeken

De staat van de economie

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De staat van de economie

economie, sentiment

Ik ben bezorgd. Mijn zoon werkt bij een kweker. Daar waar ze vorig jaar tientallen vrachtwagens aan bestellingen moesten afleveren, daar kan je de vrachtwagens nu op één hand tellen. Heel veel grote projecten liggen stil en/of zijn al uitgesteld.
Dit gaat pijn doen in de keten en de opgelopen achterstand wordt niet ingehaald. Alles vertraagd immers.
Drie maanden geleden vroeg ik aan een bevriende timmerman of hij mijn huis aan wilde pakken. Hij had eigenlijk geen tijd, maar zou al wel de aan te pakken punten opnemen.
Het was zo druk dat het op zijn vroegst half 2020 zou worden.
Nu komt hij half december en hij is enorm aan het adverteren op onder meer Facebook. Heel veel werk is afgeblazen en er vallen forse gaten in zijn planning. Had ik dat geweten, dan was ik twee maanden later gekomen en had ik een veel steviger onderhandelingspositie gehad.
Is het toeval, of zien we hier een dramatische verandering in onze economie en zitten we over zes maanden in een flinke recessie?
Zeg het maar?
Wat ziet u om u heen?
Zie ik spoken, of zijn er meer signalen dat het sentiment snel aan het verslechteren is? Laat het eens weten in het commentaar onder het artikel op de site!

Tags
Volgend artikel

8 Reacties

 1. Johannes 21 november 2019

  Dag Tom Ik heb het gevoel dat er werkelijk echte spoken zijn onzichtbaar voor velen, maar wanneer je in de echte wereld met eerlijke mensen werkt, dan weet je dat iedereen zich een slag in de rondte werkt en niks over houd.Zelf heb ik veel met musici te doen, dat is in Nederland een van de makkelijkste doelgroepen om te korten. Cultuur draagt niet bij aan de economie dat kost alleen maar. (het draagt wel bij aan het mens zijn) Wel goed dat je de bewuste timmerman nog een eerlijk inkomen geeft. Onderhandelen met vaklieden is voor hen niet fijn. Eigenlijk werken vaklieden omdat ze van hun werk houden.

  Beantwoorden
 2. fred 21 november 2019

  simpel: 300.000 000 000 000 schuld in wereld, dus dat kan niet goed gaan!

  Beantwoorden
 3. Jos 21 november 2019

  Afgelopen week hoorde ik een verhaal van een klein bedrijf. Ze werken heel gestructureerd en kunnen alles goed plannen (bouwsector). Door het vele werk van de afgelopen tijd heb je altijd mensen die dan (uit voorzorg) te veel werk aannemen. Ze kunnen dit werk niet aan, maar “gokken” erop dat bepaalde projecten niet doorgaan. Nu krijgen ze op bepaalde projecten de klus niet geklaard en kunnen ook geen personeel vinden. Hierdoor schuift de planning van het kleine bedrijf op en staat het onder druk omdat het toch aan planningen gehouden wordt.
  Ik denk dat de onzekerheden die er waren en nog komen ervoor zorgen dat mensen uit angst rare sprongen gaan maken. Je ziet dan de “cowboys” van vroeger weer naar voren komen. Het gaat dan altijd ten koste van iets, prijs, kwaliteit, levertijd etc.

  Beantwoorden
 4. dirk Kessels 21 november 2019

  Ik hoop dat je ongelijk hebt maar ik vrees dat de tekens inderdaad wijzen op een vertraging (Recessie?).

  Beantwoorden
 5. jmm.peters 21 november 2019

  tja zoals ik het zie,een VVD kabinet(dat in hun partij programma heeft staan 75% van alle sociale huurwoningen wil slopen , verkopen of weg doen) heeft er alle voordeel bij als er niet word gebouwd. immer de kleine groep mensen multi, multimiljonairs die ongeveer 60% van alle onroerend goed in handen hebben zijn gebaad bij hogere woning en grond prijzen. de bouw van de vakantie paradijzen in natuurgebieden gaat nog steeds voorspoedig door. gaat meer om het verschil te creëren tussen arm en rijk. met de decentralisatie zijn alle kosten van het volk , voor het volk geworden.waar eerst de staat betaalde betaald nu de gemeente waar je in woont. dus dat betekent dat de gemeente waar je woont ook het geld daar voor bij die zelfde bewoners komt op halen. ben je toevallig rijk oké dan ga je toch in wassenaar wonen. ….hoe je niet meer mee te betalen. ook de hogere belastingschijf is af geschaft de btw verhoging voedsel treft de toch al armere mensen. gas word duurder . en levert geen baten meer op in de toekomst voor het rij. de rijke zetten hun geld allemaal vast, arm heeft straks helemaal niets meer. terwijl rijk hun geld belegd in dividend kastelen zoals verzorgingstehuizen, ziekenhuizen, overheids gebouwen ….dat daardoor allemaal veel te duur is. wat vervolgens weer door de gemeenten word betaald ……dus door die zelfde uitgezogen burger. ja je kunt stellen dat er grote armoede opkomst is. dat wat door 60 jaar PvdA kabinetten is opgebouwd ….door rutte in 5 jaar tijd onherstelbaar is afgebroken. natuurlijk komt de gecreëerde pfas en stikstof heel goed van pas om de nog steviger af te remmen.zodat het onroerendgoed alle rijke tot ongekende hoogte zal stijgen voor niks te doen. dus dat word lachen in die kringen.

  Beantwoorden
 6. Wim Fokkema 21 november 2019

  Ik denk zeker dat dit er aan zit te komen. Ook het verhaal van het CPB over dat er de komende jaren geen ruimte is voor loonsverbeteribg door de groei van de zorgkosten is een element. Tenslotte zitten we nog met het pensioenverhaal De regels, waaraan ik trouwens grote twijfel heb, worden nu opzij gezet. Politici zijn als de dood dat ze in 2021 worden afgestraft. Overigens zijn er wel miljarden beschikbaar voor de doldwaze klimaatplannen. Waarvan de meeste nog door de burger zelf moeten worden opgehoest.

  Beantwoorden
 7. Golden Harry 22 november 2019

  Vorige week was ik in Zeeland. Een bekend winkelcentrum dat deze zomer nog bijna volledig verhuurd werd stond nu plots voor 50% leeg. Zelfs de toiletten waren gesloten. Ondanks het aangename herfstweer waren er zeer weinig kooplustigen. De horeca klaagt eveneens.

  Beantwoorden
 8. Eppo 22 november 2019

  Je weet toch Zelf dat veel projecten vertraging hebben met betrekking op de Stikstof hysterie.
  En er komt voorlopig helemaal geen recessie tot 2022 schijnt de zon volop wereldwijd .
  dankzij de geweldige President Trump die met overgrote meerderheid herkozen zal worden ..

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *