LADEN

Typ om te zoeken

De reden voor de hypotheek aftrek (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De reden voor de hypotheek aftrek (Tom Lassing)

Vraag het 100 mensen en degenen die weten wat de hypotheekaftrek regel is zullen verklaren dat deze regeling er is om het eigen huizen eigendom te stimuleren.
Immers, dat zeggen vooral de rechtse politici keer op keer.
Dat is echter niet waarom deze fiscale regeling ooit is ingevoerd.
De eerste hypotheekaftrekregeling werd al in 1893 ingevoerd. Namelijk toen de inkomstenbelasting in Nederland werd ingevoerd. Tot dat moment waren de belastingen vooral accijnzen op vooral eerste levensbehoeften.
Omdat die accijnzen voor iedereen even hoog waren, trok dat een wissel op vooral de armen.
Uit linkse hoek kwam dus de roep om een ‘eerlijker’ inkomstenbelasting. Immers zouden dan de rijken ook meer betalen was het idee.
Koningin Emma gaf in 1891 aan dat er een inkomstenbelasting zou komen en een jaar later was deze klaar. In 1893 kon deze ingevoerd worden.
Iedereen moest belasting betalen over het inkomen en ook over het bezit zoals een eigen woning. De regering ging er namelijk van uit dat je je woning ook kon verhuren en dus was een woning ook ‘inkomen’.
Wie dus in zijn eigen huis woonde, die huurde van zichzelf. Een beetje rare gedachtegang, want je moet als eigenaar ook voor het onderhoud zorgen, dat terwijl de echte huurder die zorg niet heeft. Dat was onderkend en daarom werd ook een regeling getroffen voor dat groot-onderhoud.
De meeste huizen werden ook indertijd met hypotheken verzwaard, dus was het logisch de regeling te koppelen aan deze hypotheek. Daarbij dreigden de ‘rijken’ in opstand te komen door de hogere belastingen voor hen. Als compensatie voor hen (en dus feitelijk het terugdraaien van de eerlijker belastingheffing) werd dus een compensatie regeling gecreëerd. De invoering van die compensatieregeling voorkwam ook dat de toenmalige minister uit zijn eigen sociëteit werd gezet. Het was dus vooral ook eigen belang van de minister.
De basis van die aanpassing geldt nog altijd. Je moet de waarde van je woning bij je inkomen optellen en je mag kosten voor de hypotheek aftrekken. Het feit dat je daarbij via fiscale weg lenen stimuleert en misschien ook wel eigen woningbezit is pas iets van na de Tweede Wereldoorlog.
In feite is heel die regeling gewoon een manier om de rijken (die ondertussen via de hypotheek zwaar in de schulden zitten) minder belasting te laten betalen.
Na de Tweede Wereldoorlog moest je als koper van een huis een derde van de koopsom zelf kunnen ophoesten. Het eigen woningbezit was dan ook slechts 28%. De PvdA was in de jaren vijftig tegenstander van eigen woningbezit door arbeiders. Nog altijd is dat de partij die het minste heeft met huizenbezitters. Het is mede daarom dat die partij de link met de achterban kwijt is geraakt. Die achterban is ondertussen namelijk wel woningbezitter geworden.
Ondertussen wil de EU dat we de regeling dumpen en eerlijk gezegd heeft de EU daar wel een punt. De regeling is heel gunstig voor de banken, ze stimuleert via fiscale weg het hebben van schulden en het maakt huizen in Nederland onnodig duur.
De kunst is het om de regeling zo te laten verdwijnen dat de huizenmarkt er niet van uit balans raakt en huizenbezitters niet ineens met veel hogere lasten komen te zitten.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *