LADEN

Typ om te zoeken

De oorlogen die we nu voeren

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De oorlogen die we nu voeren

oorlog, klimaat, economie

Of we nu willen of niet, we zijn nu verschillende oorlogen aan het voeren. Zo mag ASML een dure machine van de VS niet naar China uitvoeren. We kunnen hier niet winnen, want voeren we de machine uit, dan is de VS boos en krijgen we te maken met tegenmaatregelen. Voeren we de machine niet uit, dan mist ASML de omzet en zal China met tegenmaatregelen komen.
Ook de gasleiding van Rusland naar West Europa is zo’n onderwerp. Nederland neigt er steeds naar de Amerikaanse belangen voorop te stellen en in dankbaarheid daarvoor krijgt Nederland keer op keer te maken met de beledigingen van Trump. De VS gaat onder Trump alleen voor het belang van de VS. In die zin zou Nederland veel meer in Europees verband een Europese koers moeten voeren en vanuit kracht meer afstand moeten nemen van de VS.
We voeren ook een oorlog tegen het klimaat. Europa wil 1 biljoen gaan investeren in klimaatmaatregelen.
Ik blijf zeggen dat het heel vervelend en jammer is dat ze dit klimaatmaatregelen noemen. We kunnen het klimaat immers niet veranderen. Wel kunnen we het milieu verbeteren. Dat laatste is ook prima meetbaar. Ik heb altijd geleerd dat je meetbare doelen moet nastreven. Waarom weten politici dat niet?
Of wacht… Dat weten ze wel, maar net zoals de VS onwinbare oorlogen tegen het ondefinieerbare ’terrorisme’ aan het voeren is, zo is ook de oorlog tegen het klimaat onwinbaar. Daar zit een heel bewuste strategie achter.
Die strategie is in wezen simpel. Het is namelijk een onstopbare stroom aan inkomsten genereren voor de partijen die achter de lobby voor de verschillende oorlogen zitten.
Het probleem is dat Europese politici voor hun kennis en informatie volledig afhankelijk zijn geworden van lobbyisten die door het grote bedrijfsleven dichtbij de politici geplaatst worden. Hun politieke wereld bestaat vooral uit mensen en kennis die daar vakkundig rondom de politieke arena geplaatst is. Daar waar in de VS politici simpelweg omgekocht worden, is het hier zo dat ze de toegang tot de echte wereld ontzegd wordt omdat ze niet voorbij de lobbyisten komen.

Tags
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *