LADEN

Typ om te zoeken

De oliemarkt is in beweging

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De oliemarkt is in beweging

supertanker, olie

Op Yahoo was vorige week het bericht te lezen dat twaalf supertankers leeg van het Midden Oosten naar de Golf van Mexico aan het varen zijn. Een ritje dat ze niet graag leeg maken, want leeg varen kost geld. Veel liever pikken ze in het Midden Oosten olie op en verkopen het ook weer ergens onderweg.
Ze konden echter in het Midden Oosten nergens olie oppikken. Het was simpelweg niet beschikbaar.
Dat is een teken aan de wand.
Ze varen nu naar de Golf van Mexico omdat daar nu olie genoeg is en daarbij is die olie ook nog eens beter geschikt voor het maken van benzine.
De Noord Amerikaanse olie is over het algemeen lichter dan de Midden Oosten olie. Dat maakt dat het makkelijker te verwerken is tot benzine.
Nu het Midden Oosten dus minder olie “vrij” heeft is de berekening snel gemaakt en gaan ze voor de Amerikaanse olie die nu in grote hoeveelheden beschikbaar voor de wereld wordt.
Lange tijd was het Amerikaanse olieproducenten verboden om olie en gas uit te voeren. Onder Obama is die wet aangepast en onder Trump zijn alle restricties weggenomen.
Wat ook de strategische keuzes in het verleden waren, ze zijn onder Trump niet meer van toepassing.
Ook de OPEC heeft moeite daar aan te wennen. De VS is nu de grootste olieproducent en Rusland is nummer twee. De OPEC in in enkele jaren tijd tot een marginale speler geworden. Hun dominantie is over en mogelijk om nooit meer terug te keren.

Tags

1 Reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *