LADEN

Typ om te zoeken

De energie opslag testlocatie in Sint-Oedenrode

Beleggers Nieuws Besparen Laatste Nieuws

De energie opslag testlocatie in Sint-Oedenrode

batterij, energie opslag, basalt

Vorige week is een artikel geplaatst in het Eindhovens Dagblad en daarmee is mijn publicatie restrictie opgeheven.
Ik schreef enkele weken geleden over de restopstelling waarbij een wetenschapper/uitvinder een proefopstelling heeft geplaatst van een mogelijkheid om energie uit zonnepanelen om te zetten in extreme warmte.
Wat hij doet, is de elektriciteit van 150 panelen omzetten in warmte die hij opslaat in 40 kuub basalt.
Dat basalt moet dan 500 graden warm worden.
Die warmte is de opgeslagen energie en het mag duidelijk zijn dat als je die warmte dan gaat gebruiken als warmte er vrijwel geen verlies van energie optreedt.
Je kan natuurlijk ook besluiten de warmte om te zetten terug naar elektriciteit. Dat is technisch goed mogelijk, maar dan verlies je natuurlijk wel veel energiecapaciteit door de omzetting.
Hoe briljant simpel kan je het houden?
Basalt is niet bijzonder zeldzaam. Het kan ook relatief schoon gewonnen worden. Er hoeft ook geen moeilijk chemisch proces op plaats te vinden.
Je pakt het basalt goed in, zodat er een maximale isolatie is. Er moet immers geen warmte ontsnappen.
In Sint-Oedenrode staat een kleine proefopstelling. De isolatie, de warmte afgifte van de panelen naar het basalt, het zijn allemaal zaken die getest moeten worden. Kan de gewenste 500 graden gehaald worden en zo zijn er meer vragen waarop antwoorden moeten komen. Antwoorden die deze zomer gaan komen.
Cees van Nimwegen, de initiatiefnemer uit Best gaf al aan, als het slaagt, dan moet je dit x1000 opzetten met een zonnepark van een vierkante kilometer er bij. Je kan dan een wijk of dorp van warmte voorzien. 100% vanuit hernieuwbare energie, ook in de winter.

Tags

6 Reacties

 1. jacques Lehouck 25 februari 2019

  Vooral warmteproductie in zomer…wat doe je ermee> Alleen warm water? Genoeg productie in de winter?? Kan de zomer-energie bewaard worden tot in de winter? Verlies via transport naar de huizen…heel veel isolatie en bij welke watertemperatuur? Omzetting zonne-energie naar waterstof?

  Beantwoorden
 2. Herman van Rijswijk 25 februari 2019

  Zou het mogelijk zijn 1/10e te gebruiken, 15 panelen, 4 kuub basalt voor 1 huis? Dan kan iedereen het kleinschalig doen en dat zou al heel wat schelen, toch??

  Beantwoorden
  1. Tom Lassing 25 februari 2019

   De theorie is dat een groter volume de warmte makkelijker vast kan houden. Ook is dan qua kosten alles interessanter. Immers is de isolatie er omheen bouwen bij een veel grotere omvang ook veel goedkoper.

 3. Paul 25 februari 2019

  Zonde om een hoogwaardige energiebron (elektriciteit) om te zetten in een laagwaardige energiebron (warmte) met ook nog eens een forse investering in apparatuur (zonnecellen park, basalt installatie). Dit is een beetje de oplossing van het elektrische kacheltje van vroeger. Dit kan mijns inziens alleen een tijdelijke oplossing zijn in de energietransitie. Dan kun je dan beter water op een hoger niveau pompen met het overschot zonne-elektriciteit. Tevens is aardwarmte logischer om huizen te verwarmen.

  Beantwoorden
  1. Tom Lassing 25 februari 2019

   Omhoog pompen is qua kosten in Nederland niet te doen. Warmte is juist heel erg veel nodig in Nederland. Warmtenetten zijn heel efficiënt. Deze oplossing zou het overal moeten boren van warmtepijpen voorkomen. Er is immers ook een maximale capaciteit, zeker daar waar veel huizen bij elkaar staan. Juist dan is de warmte in de blokken basalt een mooie oplossing.

 4. nico van veen 25 februari 2019

  ik weet het echt niet.geen idee. proef zal het uitwijzen. kost geen miljoenen. gewoon proberen.prima.bedankt,nico

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *