LADEN

Typ om te zoeken

De leugen rondom rare earth metalen (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De leugen rondom rare earth metalen (Tom Lassing)

Rare Earth metalen staat vertaald voor zeldzame speciale metalen. Dat doet vermoeden dat het metalen zijn die zeldzaam zijn en dus duur?
Rare Earth metalen zijn in de meeste gevallen helemaal niet zeldzaam. Ze zijn vaak pas later ontdekt of pas later is hun nut ontdekt.
Zo kunnen ze in een legering met andere metalen een nieuw metaal vormen dat veel sterker is, of een hoger smeltpunt heeft.
Heel nuttig allemaal.
Lithium bijvoorbeeld wordt nu veel gebruikt in batterijen.
Tesla heeft er veel van nodig en overal op Internet kan je al lezen dat Lithium daarom zeer gewild is en straks uiterst zeldzaam.
Ik denk het niet.
Daar zijn verschillende redenen voor.
Ten eerste is de CEO van Tesla echt niet zo gek dat hij een megafabriek gaat bouwen terwijl hij geen zekerheid heeft over de aanlevering van de metalen die hij straks nodig heeft.
Maar belangrijker nog, waaruit bestaat een lithium batterij nu eigenlijk?
Zo ver ik kon nagaan is het grofweg 97% zink en 3% lithium.
Kortom, zo enorm veel lithium is er niet nodig. Je moet vooral veel zink hebben en zink is verre van zeldzaam.
Al die horror verhalen over een tekort aan lithium zijn dus hoogst waarschijnlijk puur verzonnen door slimme marketeers die bepaalde aandelen omhoog willen praten en schrijven.
De prijs van lithium zal ongetwijfeld gaan stijgen als we allemaal een huis accu willen om onze zelf opgewekte energie te kunnen opslaan. Maar komt het wel zo ver?
Een schoolgebouw is recent al voorzien van een waterbasin met daarin enkele duizenden liters water. Door dat water te koelen of verwarmen kan je er warmte aan onttrekken. Daarmee kan je dan de school verwarmen. De accu is in feite de bak met duizenden liters water. Je kan er veel mee energie in kwijt dan in een lithium accu en het mooie is, water is niet zo duur en je kan het blijven gebruiken.
Als ik straks moet kiezen, dan grote kans dat ik ook voor het waterbasin zal gaan.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *