Handig is hij misschien niet, maar de kroonprins van Saoedi Arabië begrijpt wel dat het ultra conservatisme van de huidige koning en de streng gelovige imams het land geen stap verder brengen.
Wil je als land ontwikkelen, dan moet je de dogma’s van een rigide geloof afzweren. Immers, ultra conservatisme houdt in, vasthouden aan wat je hebt en niet(s) ontwikkelen.
We zien die hang naar ultra conservatisme overal in de wereld, van de VS, Rusland, Turkije, Iran, Egypte, Hongarije, Polen… De lijst wordt steeds langer.
Ook in België en Nederland is de roep om minder veranderingen steeds luider. Minder veranderingen is meer zekerheid. Veel mensen vinden dat ‘prettig’.
Wil je echter ontwikkelen, dan moet je blijven veranderen. Je moet dan nieuwsgierig willen blijven naar andere en liefst betere oplossingen.
Dan moet je ook blijven openstaan voor die veranderingen/verbeteringen. We zagen in de geschiedenis een mooi voorbeeld in de vorm van de gouden eeuw van de Nederlanden.
Die stonden open voor vernieuwing en voor anderen met nieuwe ideeën. Dat bracht hen de gouden eeuw.
Het was definitief over toen na de inval van de Fransen de staatsvorm veranderde en vrijheid geen realiteit meer was. Toen na vertrek van de Fransen de Oranjes een staatsgreep pleegden bleek dat De Nederlanden niet meer terug naar de gouden eeuw zouden gaan.
De republiek die zo succesvol was, kwam niet terug en alleen de kliek rondom de Oranjes werd puissant rijk. Pas na de Eerste Wereldoorlog kwam er enige verbetering, maar eigenlijk kwam Nederland economisch pas ‘los’ van de Oranjes na 1965. Toen was dankzij twintig jaar hard werken en trouw sparen met de opkomst van de consumptiemaatschappij de bevolking zo rijk dat de consument de economie kon trekken. Vanaf dat moment hebben de banken de rol van het koninklijk huis overgenomen en via leningen de bevolking aan hen gekoppeld. In die zin is de nieuwe (te rijke) elite de bankier geworden.
Waar we als samenleving alert op moeten zijn, is dat we open blijven staan voor “anders”. Dat houdt in dat we ook open moeten blijven staan voor talent van elders. Geef ze hier een kans en we profiteren van hun kunde en creativiteit.
Het zou toch te gek voor woorden zijn als straks Saoedi Arabië meer openstaat voor vernieuwing dan het naar eigen zeggen zo open westen.