LADEN

Typ om te zoeken

De impact van Evergrande

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De impact van Evergrande

De teloorgang van het voormalig grootste vastgoedbedrijf van China is een ernstige zaak. Er zullen letterlijk honderden miljarden dollars aan vermogen verloren kunnen gaan.

Ik denk dat hier niet aan te ontkomen valt, omdat het bedrijf veel vastgoed heeft ontwikkeld dat simpelweg niet waard is waarvoor het in de boeken staat.

Daar helpt geen lieve moedertje aan.

Vanochtend groot nieuws in Amerikaanse media. Twee van de grootste en meest invloedrijke Amerikaanse fondsen, Vanguard en Blackrock dreigen ieder 250 miljoen dollar te verliezen vanwege hun belangen in Evergrande.

Voor u en voor mij zijn dat bedragen die enorm zijn, maar voor die bedrijven is dat echt totaal niets. Dat is nog niet de fooi bij een kopje koffie voor die bedrijven.

Het is wat mij betreft dus zonneklaar dat de problemen écht alleen een Chinees probleem zijn. Dat is vervelend voor China, maar ze hebben ook geprofiteerd van de groei van het bedrijf. Het is alleen helemaal uit de hand gelopen en de onzin moet nu uit de economie gesneden gaan worden. Dat gaat veel Chinezen een deel van hun spaarvermogen en beleggingsportefeuille kosten. Eigenlijk zoals het westen in 2008 geknipt en geschoren werd door wat begon als een huizencrisis in de VS en eindigde als een bankencrisis in heel het westen.

De overdrijving moet er uit gesneden worden. Daar wordt een economie beter van… Tenzij je het oplost zoals het westen dat deed, door de schuldigen schadevrij te stellen en de belastingbetalers de rekening te geven. Dan stel je het probleem simpelweg uit. Onze bankencrisis wordt ooit een overheidsschuldencrisis en mogelijk een hyperinflatiecrisis.

Dat staat voor ons nog in de sterren. China krijgt nu haar vastgoedcrisis. Als China daar uit komt en wij onze crisis krijgen, zal de uitkomst zijn dat China vanaf dat moment haar gouden eeuw gaat beleven en toonaangevend in de wereld gaat zijn.

Tags
Vorig artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *