LADEN

Typ om te zoeken

De impact van bitcoin (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De impact van bitcoin (Tom Lassing)

Ik las het bericht dat bitcoin meer 175 miljard dollar waard zou zijn en dat het daarom vergeleken kon worden met bijvoorbeeld een bedrijf als Cisco dat nu 170 miljard dollar waard is.
Even al zou de waarde gelijk zijn aan elkaar, dan nog zou ik mijn laatste geld op Cisco zetten en niet op bitcoin.
Cisco is immers een bewezen zeer winstgevend bedrijf. Dat bedrijf weet van iedere dollar die het gebruikt ieder jaar 1,15 dollar te maken. Het is al heel lang een bewezen cashmachine.
Bitcoin maakt niets. Bitcoin maakt van geen enkele dollar iets meer.

bitcoin
De koers van bitcoin stijgt als een gek, maar dat komt omdat er op dit moment nog altijd steeds meer mensen zijn die bitcoin kopen.
Echter is mij wel duidelijk dat dat een keertje gaat ophouden en wat is bitcoin dan?
Het is geen geld. Immers wordt het niet gebruikt als geld.
De enige reden om bitcoins te bezitten is voor velen omdat ze meer waard worden.
Maar wat als die tijd op een gegeven moment voorbij is? Wat is bitcoin dan in feite nog?
Als bitcoin vandaag naar nul zou gaan, dan zijn er enkele tienduizenden mensen wat geld kwijt. De economische impact zou vrij gering zijn, want geen serieus bedrijf is volledig afhankelijk van bitcoin. Zelfs bedrijven in de Crypto sector zijn er vrijwel altijd niet exclusief afhankelijk van. Er zou naar verluidt 175 miljard waarde verloren gaan… Maar in hoeverre is dat niet gebakken lucht?
Er is nooit 175 miljard voor gegeven. Er zijn mensen die kochten bitcoins voor 10 dollar en die zien nu dat hun bitcoins ineens 7000 dollar en meer waard zijn. De meerwaarde is gebakken lucht. Niemand heeft over die bitcoins de resterende 6.990 dollar op tafel gelegd.
Er gaat dus op papier 175 miljard verloren, maar in werkelijkheid zou het verlies veel minder zijn.
Laat u niets wijsmaken over hoe waardevol bitcoin is. 175 miljard is de uitkomst van een berekening over de laatste transactie. Die kan over een fractie van een bitcoin gaan, maar zodra die transactie een feit is, is iedere bitcoin ineens waard wat die laatste transactie gedaan heeft.
Die waarde van bitcoin is reëel, maar hoe reëel dan ook, het blijft gebakken lucht. Bitcoin is nu alleen heel interessant omdat het aantal kopers nog altijd stijgt en de koers als gevolg daarvan ook. Dát is een argument de munt nu te kopen. Vergeet echter niet de winst te nemen!

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *