LADEN

Typ om te zoeken

Het verschil is te groot (2) (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Besparen

Het verschil is te groot (2) (Tom Lassing)

Sommige producten zijn in China tot wel 90% goedkoper dan in West Europa. Waar ligt dat aan?
Ik heb daar even een kort onderzoek naar gedaan.
Er zijn meerdere verklaringen.
Het kan uiteraard gaan om B-kwaliteit. Dat komt uit dezelfde fabriek, maar haalde de hoge norm van de westerse bedrijven niet.
Dat hoeft echter niet het geval te zijn.
Een argument kan zijn dat de Chinese arbeider te weinig betaalt krijgt, maar veel spullen komen uit dezelfde fabriek. Dat zal dan ook gelden voor de Chinese spullen die u in de winkel koopt.
Verschil in arbeidsomstandigheden is er daarom in principe niet. Dat de arbeidsomstandigheden niet goed zijn, dan is naar onze maatstaven toch wel het geval.
Er is geen subsidie van de Chinese overheid, immers gaat het om vaak dezelfde fabriek en dezelfde producten waarop westerse bedrijven hun logo plakken.
Wat is wel het e.e.a. aan argumenten dat de prijsverschillen kan verklaren:
– Verpakking (Die is bij de rechtstreekse import uit China minimaal en dat houdt ook in, heel veel goedkoper, want mooi ontworpen merkverpakkingen zijn heel duur)
– In-export bedrijven marge.
– Winstmarge winkelier. Vaak is dat een flink percentage. Dat is ook niet onterecht, want de winkel moet open zijn, er moet personeel aanwezig zijn etc. Dat zijn kosten die de Chinese aanbieder niet hoeft te maken.
– Doordat het product onder de 23 euro waard is, kan zonder btw worden ingevoerd. Dat terwijl de bulkgoederen die de winkelier importeerde wel afgerekend werden met 21% BTW.
– De Chinezen hebben grote deals gesloten met de pakket- en postverzorgers en kunnen dus letterlijk voor vrijwel niets verzenden.
– Chinese handelingskosten zijn enorm laag door extreem goedkope arbeid en vergaande automatisering in de administratieve behandeling.

Het prijsverschil gaat echter lang niet altijd op bij producten met een prijs van meer dan 23 euro waarde. Ook bij zaken die zwaarder dan een kilo wegen komen vaak de hoge verzendkosten in de weg. Bij deze duurdere en zwaardere producten gaan de kosten wel meetellen en zie je soms ook verzendkosten die hoger zijn dan de productprijs. Een luxe fotocamera bijvoorbeeld kan dan wel 400 euro kosten, maar de verzending per stuk kan ook maar zo 400 euro of meer zijn. Dan is een (dure) camera hier in de winkel kopen een betere oplossing, mede door de garantie. Hier kan de verkopende partij een voordeel boeken omdat het vervoer naar Europa in bulk is gegaan.

Het extreem goedkoper zijn gaat dus in feite vooral op voor lichte en goedkope spullen die je dan rechtstreeks in China koopt.
Je moet echter wel goed blijven opletten en alles los bestellen, want komt het pakket boven de 23 euro, dan moet je niet alleen btw maar ook douane handelingskosten betalen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *