LADEN

Typ om te zoeken

De grote banken manipuleren de grondstoffen markten

Bedrog en fraude Beleggers Nieuws Goud Laatste Nieuws

De grote banken manipuleren de grondstoffen markten

Bron: Zero Hedge
Eind juni bleek vanuit het FDIC rapport dat de grootste 4 Amerikaanse banken maar liefst 90% van alle uitstaande derivaten in hun handen hebben. Ze hebben zich via de OCC verzekerd voor een bedrag van uiteindelijk 203 biljoen dollar. Niet dat ze zoveel geld hebben, maar dat is de onderliggende waarde van alle uitstaande derivaten.

garantie

In feite kan je je afvragen of er zoveel waarde in de wereld aanwezig is. Ik vrees van niet, tenminste niet in die onderliggende waardes. Men is massaal in papier aan het handelen en op basis van die papieren handel in gebakken lucht komt een prijs tot stand.
JPM heeft in 2015 haar exposure in de commodity markt doen toenemen van 226 miljard dollar naar maar liefst 4 biljoen dollar. Dat is 96% van de commodity markt exclusief edelmetalen, forex en goud.
Wat ook opvallend is, is dat goud door de OCC niet meer apart wordt genoemd maar nu geschaard wordt onder Foreign Exchange posities. Daarmee de bevestiging gevende dat goud gewoon geld is. Dat wisten we wel, maar ook de OCC geeft dat nu door haar aanpassing in de rapportage volmondig toe.
Opvallend is dat CitiGroup zich ondertussen enorm bezighoudt met de zilver markt en andere edelmetalen exclusief goud. De positie van C ging van 3,9 miljard naar maar liefst 53 miljard. Daarmee heeft C in haar eentje een 73% van de papieren markt in zilver in haar handen!
Daar is een mooi Engels woord voor en dat is ‘cornering’.
JPM pakt de cornering van de commodity’s op en C doet dat met zilver en de andere edelmetalen exclusief goud.
En blijkbaar mag dat…

In mijn ogen is deze handelswijze niet alleen laakbaar, maar zou ze ronduit illegaal moeten zijn. De gebroeders Hunt kregen ooit het lid op de neus toen ze de zilvermarkt cornerden. Nu zijn de banken zo groot dat er geen toezichthouder of regering zo machtig is dat de banken in toom gehouden kunnen worden. Je kan op je vingers natellen dat hier niet alleen een schandaal van komt, maar ook een drama. De vraag is welke van de twee er het eerste komt.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *