LADEN

Typ om te zoeken

De energie revolutie (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Besparen Laatste Nieuws

De energie revolutie (Tom Lassing)

Nog slechts tien jaar geleden was het nog zo dat je kon beweren dat zonne-energie nooit goedkoper dan fossiele energie zou worden. Je kon het beweren en niemand kon je met keiharde cijfers tegenspreken.
Nu is het zo dat er al zonne-energie parken zijn die goedkoper elektriciteit leveren dan welke andere fossiele bron dan ook.
Dat niet alleen… Sinds de jaren zeventig is zonne-energie 250x goedkoper geworden. Die extreme milieufreaks die zonne-energie kochten toen het nog extreem duur was, hebben er wel voor gezorgd dat de fabrikanten door konden. Die dure subsidies van de jaren negentig zijn achteraf bezien ook zo gek niet geweest.
Wat ooit 250 euro moest kosten kan je nu letterlijk voor een enkele euro krijgen. Dat is een ongehoorde daling van de prijzen.
Deze prijsrevolutie, want dat is het, zorgt er voor dat heel het toekomstplaatje ineens anders wordt. Het was eerst in discussies zo dat zonne-energie nooit meer dan een kleine speler kon blijven. Nu ziet dat plaatje er al heel anders uit. Wind-energie, zonne-energie, waterkracht en warmte uitwisseling met bodemwater is meer dan een leuke hobby.
Als we dat dan gaan combineren met bio energie en ook nieuwe en totaal andere (bestaande) concepten van energie opslag, dan zal de wereld de komende tien jaar op energiegebied enorm veranderen. Dat zal al gebeuren zonder doorbraak op accu gebied, laat staan ALS er ook nog eens een doorbraak komt op opslag gebied!
De veranderingen gaan veel sneller en verder dan we ons nu indenken. Net zoals we ons tien jaar geleden niet konden indenken dat zonne-energie goedkoper zou worden dan welke andere gevestigde fossiele energiesoort dan ook.
De uitdaging leek nog altijd de opslag van energie, maar ook daar worden nu enorme slagen gemaakt. Al was het maar in de software waarmee we energievraag kunnen voorspellen!
De netwerkbedrijven kunnen namelijk, veel beter dan vroeger, inschatten hoeveel energie we verbruiken, of opbrengen.
Big data is eng, maar ook heel behulpzaam bij dit soort zaken.
Natuurlijk moet er opvang zijn als de zon niet schijnt en wind niet wil waaien, maar veel minder dan vroeger moet daar een 100% backup op bestaan.
Deze ontwikkeling in combinatie met de verschillende soorten van groene energie maken dat het NU al mogelijk is om 100% duurzaam elektriciteit op te wekken. Tenminste, als je die capaciteit hebt. Daarbij horen dan ook oplossingen in het beschikbaar hebben van elektriciteit in opslag.
Te vaak blijven mensen hangen in het denken in accu’s. Er zijn echter andere oplossingen mogelijk die goed schaalbaar zijn en het mogelijk maken om veel meer energie vast te leggen. In Duitsland zijn ze daar veel verder mee dan in Nederland omdat ze in Duitsland geen terugleverings garantie kennen. In Duitsland is het daarom nu al rendabel om een thuis accu te installeren. Ook voor groepen gebruikers kan het interessant zijn om samen opslag te regelen, al was het maar in bijvoorbeeld zout water opslag waarbij deze voorraad aan zout waren extreem gekoeld wordt als er energie over is, terwijl de warmtewisseling energie oplevert als er geen zon of wind is.
Voor ons is de situatie in Duitsland in die zin mooi dat we over drie jaar nog goedkoper zullen uit zijn. Jammer is alleen dat we que ontwikkeling in de energie opslag hoek in de Benelux enorm achterlopen op Duitsland. Willen we straks oplossingen, dan zullen we die uit het buitenland gaan halen. Dát blijft jammer. Onze prachtige salderingssubsidie heeft ons lui gemaakt. Dat de subsidie in 2020 dus wegvalt is misschien ook wel een zegen voor de ontwikkeling.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *