LADEN

Typ om te zoeken

Wat te doen met 200.000 euro (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Wat te doen met 200.000 euro (Tom Lassing)

Stel even, je hebt je tweede woning verkocht en er is netto 200.000 euro ontvangen. Wat ga je daar mee doen?
Belangrijk is om te weten dat het geld bij de bank onderbrengen inhoudt dat het geld juridisch van de bank wordt. Gaat de bank onderuit, dan ben je je geld kwijt.
Ja, ik weet dat er een depositogarantie stelsel bestaat, maar geloof me als ik zeg dat dit een wassen neus is. Dit stelsel werkt tegenwoordig per land. In Nederland hebben we eigenlijk alleen maar enkele grote bankconcerns over. Gaat er één onderuit, dan trekt de rest het niet. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat alle banken onderuit gaan omdat er één omvalt. Dat moet niemand willen. Nu, als we dat niet willen, dan moet je de garantie niet uitkeren, of slechts heel beperkt uitkeren.
Ga er dus maar gerust vanuit dat de garantie er in de praktijk niet meer is.
Maar banken zijn zo stevig, die vallen niet om…
Onzin. Kijk even naar Deutsche Bank, of de Italiaanse en Spaanse banken. Er is niet zo heel veel nodig om ze in de problemen te brengen. Hun onderlinge afhankelijkheid gaat verder dan we zo op het oog kunnen zien. De verkeerde bank in de problemen kan als een domino werken en andere banken in totaal andere landen meetrekken.
Ineens kan dan een grote Nederlandse bank in het nieuws komen en als dan de eerste klanten op dat moment hun geld massaal en snel wegtrekken, dan gaat de deur op slot. Daarom moet u nu al uw geld bij banken weghalen en niet wachten tot het te laat is!
Maar wat dan? 200.000 euro in huis is geen lekkere gedachte.
De online goudrekening is een prima oplossing. Het voordeel van die (online) goudrekening is het feit dat uw goud en zilver daar ook 100% uw eigendom blijft. Het wordt opgeslagen in onafhankelijke kluizen. Zou de aanbieder van de goudrekening failliet gaan, dan is het goud en zilver nog altijd van u.
Het voordeel is, je kan je goud en zilver omwisselen naar meerdere valuta en je kan er in heel de wereld over beschikken. Je hoeft dus nooit zelf met goud en zilver te reizen. Er is ook nooit enige twijfel over de kwaliteit van het edelmetaal. Het is gecontroleerd en het verlaat de kluis niet meer.
Alles in goud en zilver? Neen, maar het ligt er wel aan wat je precies met het geld wilt gaan doen.
Ik zou overwegen om bestaande leningen flink af te lossen. Misschien niet helemaal, in verband met extra belastingen in Nederland, maar je kan in ieder geval je maandelijkse lasten fors verminderen door af te lossen.
Verder is te overwegen ook in aandelen te beleggen. Ik blijf vinden dat iedere maand iets beleggen beter is dan alles in één keer. De beurs zit al lange tijd in een goede periode. Daar komt een keer een einde aan. Stel even dat je uitspreid over 12 maanden en je koopt iedere maand een deel. Zou de beurs over zes maanden fors corrigeren, dan koop je vanaf dat moment ook veel goedkoper. Uiteraard kan je je aandelen ook met optiestrategieën beschermen.
Heb je al zonnepanelen of eventueel belangen in andere lokale duurzame energie initiatieven? Eigen zonnepanelen halen de maandelijkse lasten omlaag en leveren op termijn een goed rendement op de investering.
Misschien wil je het geld wel gaan gebruiken voor een nieuwe aankoop van een tweede huis. Ik zou dan overwegen te wachten op een correctie in de vastgoedmarkt. Tot dat moment kan je ook af en toe een huisje huren. Komt die correctie, dan kan je tienduizenden euro’s goedkoper uit zijn.
Komt die correctie niet, dan heb je wel genoten van de gehuurde huisjes en het rendement op je kapitaal.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *