LADEN

Typ om te zoeken

De economie zou een cirkel moeten zijn

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De economie zou een cirkel moeten zijn

Ik las een interessant artikel over hoe een goed lopende economie in feite gezien kan worden als een cirkel economie.
We zagen dat real live toen ooit Henry Ford zijn medewerkers zo goed ging betalen, dat ze zijn auto’s ook konden kopen. Iedereen werd rijker en welvarender. De middenklasse groeide als kool. Amerika werd dankzij het model van Ford de grootste economische macht in de wereld.
Kijken we nu naar de westerse economie, dan lijkt het meer op een kaasschaaf economie. Zowel de overheid als enkele enorm grote, wereldwijd opererende bedrijven gebruiken de economie om een deel van de welvaart af te romen. Ze brengen die welvaart niet meer terug de samenleving in. De overheid gebruikt belastingen nu voornamelijk om staatsleningen en de rente er op te betalen. De banken en de bankiers worden er rijker van. Het geld dat ze uitlenen is uit lucht gecreëerd!
Een bedrijf als McDonalds is een mooi voorbeeld. De medewerkers krijgen een te laag loon om serieus van de kunnen leven, terwijl de onderneming enorme winsten in de vele miljarden maakt en de top van de onderneming in ongekende weelde leeft.
Maar ook bedrijven als Google, Apple, Microsoft, Amazon doen hetzelfde. De romen de samenleving af en de winst wordt opgepot en aan hun rijke top elite verstrekt.
En wij als consumenten doen er aan mee.
We staan het ze toe dat we ieder jaar samen minder te verdelen hebben omdat de grootste bedrijven ter wereld en hun topmanagers rijker moeten worden.
De overheid werkt er graag aan mee, want ook ons geldsysteem werkt zo.
Het is namelijk geen echt geld. Ze krijgen luchtgeld van bankiers toegestopt en over dat luchtgeld moeten we rente betalen. Vervolgens krijgen de commerciële banken dat luchtgeld vrijwel gratis, en wij moeten over dat geld EN het door hen ook weer verzonnen luchtgeld NOG meer rente gaan betalen. En de bankiers worden rijker en rijker.
Er komen dan ook steeds meer miljardairs in de wereld. Het houdt slechts in dat enkelen de rijkdom bezitten die ook velen hadden kunnen bezitten.
Iedere miljardair is in feite een teken dat de economie niet langer als een cirkel werkt.
Het uiteindelijke resultaat is een kleine elite die in ongekende rijkdom leeft (1% in Amerika heeft 40% van de bezittingen) en 0,1% heeft zelfs 10% van de bezittingen) en een enorme groep mensen, in feite de meerderheid, die in armoede leeft.
De beste en gezondste samenleving heeft een zo breed mogelijk middenveld.
We zien nu in het westen dat dit middenveld leegloopt en verschuift naar de onderzijde van de samenleving. Beetje bij beetje verdwijnt de middenklasse en groeit de onderklasse van afhankelijken en armen. Mensen die apathisch worden en zich politiek ook graag laten uitkleden. Tot er een Venezuela moment komt en er een dictatuur van de armen komt. Uiteindelijk is dan iedereen stratarm, ook de voormalige rijken.

Tom Lassing

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *