LADEN

Typ om te zoeken

De economie voorspellen

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De economie voorspellen

Hoe kunnen we, los van de leugenachtige overheidsstatistieken, zien hoe het er met de economie voor staat?
Een goede indicator is bijvoorbeeld hoeveel auto’s er verkocht worden… Of misschien nog beter, hoeveel metalen de autofabrikanten opkopen om straks auto’s mee te maken… We willen immers als beleggers vooruit lopen.
De daling van de goudprijs, eerder deze week, stond niet alleen. Ook andere metalen, die geen enkele binding met de monetaire rol van goud hebben, gingen onderuit.
De fabrikanten hebben momenteel blijkbaar weinig trek in metaal.
De vraag is wat hen nu zo kopschuw heeft gemaakt. Is het in Europa de zekerheid dat Griekenland haar verplichtingen niet na gaat komen? U leest het al… de zekerheid…
Het is namelijk volkomen duidelijk dat Griekenland gaat falen. Alleen een haircut, een superbelasting op spaargeld, een schuldreductie door de ECB of het vinden van enorme hoeveelheden olie en gas kan het land nog redden.
Het is allemaal mogelijk. En toch gaat Griekenland falen.
De bevolking is namelijk ernstig aan het verarmen en daarmee is de stop uit het bad gehaald. Steeds meer welvaart gaat verdwijnen en steeds minder geld zal via het banksysteem lopen. In Griekenland gaat een schaduweconomie beginnen die in basisbehoeftes gaat voorzien. Dat houdt in dat men een lagere levensstandaard zal genieten, maar de mensen overleven wel.
Het land gaat echter economisch alleen maar achteruit.

zwart geld economie gaat groeien

zwart geld economie gaat groeien

En daarmee is de auto-industrie een afzetmarkt kwijt. Griekenland mag klein zijn, maar er zijn de afgelopen 15 jaar wel 5 miljoen auto’s verkocht. En dat is nu vrijwel over. De komende 15 jaar zullen er geen miljoen nieuwe auto’s meer verkocht worden. De auto’s die er nu rijden, zullen minder gaan rijden (omdat rijden te duur is) en zullen veel langer meegaan.
Een groeiende sector zal de kleine eenmansgarage worden. Die zal namelijk, veelal zwart uitbetaald, zat klandizie hebben.
In Europa worden in uitlaten het nodige aan platina gebruikt. De prijs van platina is nu $1000 dollar per ounce. Dat is ruim 10% onder de goudprijs. Dat terwijl platina historisch gezien altijd duurder dan goud was.
Minder vraag naar platina houdt in, minder vraag naar auto’s en dat is weer het gevolg van een zwakke economie. U kan u door statistieken veel laten wijsmaken, maar kijk zelf ook eens naar aanwijzingen die minder gemanipuleerd kunnen worden. Heeft u andere suggesties voor manieren om de toekomst van de economie te kunnen bepalen, dan hou ik me aanbevolen. Ik wil daar dan graag over berichten.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *