LADEN

Typ om te zoeken

De dollar is de veilige haven

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De dollar is de veilige haven

Zoals de situatie nu nog is, met de dollar als wereldmunt, is de dollar de laatste munt die valt. Helemaal correct als u die mening toegedaan bent. Ik ben het dan met u eens.
Alleen als Amerika economisch onderuit gaat, zal het anders kunnen worden, maar wie heeft daar dan baat bij?

China en Rusland denken misschien van wel, maar het is in het verleden aangetoond dat in tijden dat er één wereldleider is, de economie het hardste groeit. Op het moment dat er meerdere partijen om een been vechten, dan doet de economie het waardeloos. De kracht van Amerika neemt nu economisch af, China, India en Rusland willen het wereldleiderschap van Amerika wel testen.
Dat voorspelt dan weinig goeds. Als ze doorzetten EN ze zijn succesvol in hun wens de dollar oninteressant, en Amerika vleugellam te maken, dan ontstaat een ander scenario. Maar vooralsnog is daar geen sprake van. De laatste reddingsboei is zoals de laatste 70 jaar weer alsnog en wederom de dollar.
Toch is het geen prettig scenario… moeten vertrouwen op een aangeschoten reddingsboei.
Er ontstaat nu een luchtbel van bijna ongekende omvang. Bijna ongekend, want we hebben een voorbeeld. Namelijk Tokio 1989.
U weet ongetwijfeld wat er na 1989 in Japan gebeurde…
Het is dus allemaal timing… Er waren in 1990 weinig mensen die met plezier terugkeken op de daling van de Nikkei index. Allemaal hoopten ze dat het feest door zou gaan en vanwege die hoop bleven ze veel te lang in aandelen en onroerend goed en in obligaties zitten tot die allemaal kopje onder waren.
Jezelf dus nu al in veiliger wateren bewegen is zo dom nog niet. Warren Buffett is zo’n sluwe vos. Hij nam tien jaar later, in 1999, graag voor lief dat hij de grootste beurshausse aller tijden miste. In 2003 bleek hij de grote winnaar.
De rest van de beleggers was een enorm vermogen kwijt omdat ze te lang bleven zitten toen de beurshausse van 1999 in 2000 tot 2003 helemaal leegliep.
Wie nu al vertrekt uit de beurs loopt een mooie stijging mis, maar wie weet kijken we er over vier jaar dan toch uiteindelijk heel anders tegenaan.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *