LADEN

Typ om te zoeken

Damdoorbraak gevolgen

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Damdoorbraak gevolgen

Rusland heeft gisteren de belangrijkste dam in de Dnipro rivier laten springen.
Voor een leger in het nauw een angstdaad.
Hoe dan ook een oorlogsmisdaad, maar je hebt wat meer vrijheid als je leger in het nauw gebracht is. Rusland had eerst toegegeven dat ze het was, maar besloot enkele uren later net te doen alsof ze alsnog van niets wist. Daar kan ze meer propaganda winst uit halen. En het werkt, kijk maar in ultra rechtse media.

De consequenties van de dambreuk zijn enorm.
Het verstoort de Oekraïense plannen voor een aanval bij Cherson. Dat is het militaire voordeel dat Rusland nu gehaald heeft.
Maar… Het geeft in feite ook aan dat Rusland niet in Oekraïne zal blijven. Ze hebben nu namelijk vooral hun eigen deel van de provincie Cherson onder water gezet. Een deel dat ze middels een referendum hadden geannexeerd. Wat een andere consequentie is, is dat zowel het midden en zuiden van Oekraïne als De Krim nu zonder water komen te zitten. Dat zal enorme gevolgen voor de landbouw gaan hebben.
Daarmee is de leefbaarheid van die streken nu voor vele jaren een heel lastige zaak geworden.
Rusland is nu in feite een verschroeide aarde strategie aan het toepassen. Als ze daar zelf weg moeten, dan willen ze het Oekraïne ook in de toekomst zo moeilijk mogelijk maken.
Het komt nogal over als Duitsland na 1943. Dat vernietigde ook alles bij hun terugtrekkingen.
Met de damdoorbraak zijn de veroverde gebieden voor Rusland niet zo interessant meer.
Het kan een reden zijn om de oorlog in het zuiden en in De Krim alsnog af te blazen en alleen nog te vechten voor de gebieden rond Donetsk en Loehansk.
Voor Oekraïne kan de damdoorbraak een reden zijn de nadruk meer te leggen op de oostelijke gebieden, omdat de Russen in het zuiden last genoeg zullen hebben om zich er nu te handhaven. De Russen zullen het zuiden gewoon moeten gaan opgeven omdat het simpelweg niet veel meer waard voor ze is.

Als ik in de staf van Oekraïne zat, dan zou ik nog meer inzetten op de logistieke disruptie van Rusland binnen Rusland. Het moet Rusland nu ook economisch heel veel pijn gaan doen. Dat deel van Rusland in de omgeving van Oekraïne moet in feite economisch en militair onleefbaar voor de Russen worden. Je pakt dan namelijk twee dingen tegelijk aan. Je doet het Russische leger pijn, en je doet de Russische staat pijn. Rusland in de buurt van Oekraïne moet onleefbaar worden. Dat is goed voor de toekomstige veiligheid van Oekraïne. Bij aanvallen van Oekraïne binnen Oekraïne ben je in feite ook je eigen staat aan het vernietigen. Dat zou je als Oekraïne toch moeten zien te voorkomen. Dat doet Rusland immers al voor je.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *